Hlavní obsah

Uchov doufá, že si titulem vylepšil pověst "opilce"

TURÍN

Halovému mistrovství Evropy v Turíně zatím dominují ruští atleti, kteří mají po dvou dnech na kontě deset medailí včetně pěti zlatých. Šampionát v sobotu ozdobil evropským rekordem v běhu na 60 metrů bývalý dopingový hříšník Brit Dwain Chambers, který už v semifinále dosáhl času 6,42 sekundy. Ve třech z osmi finálových disciplín padly nejlepší světové výkony roku.

Článek

Závod mužů na 400 metrů vyhrál v letošním maximu 45,89 sekundy Johan Wissman. "Po třech stříbrech mám z velké akce konečně i zlato. Znamená pro mě moc," radoval se. V trojskoku potěšil italské fanoušky triumfem domácí Fabrizio Donato, jenž výkonem 17,59 metru navíc zlepšil národní rekord. V dálce žen se totéž povedlo překvapivé vítězce Kseniji Baltaové z Estonska, která letošním nejdelším skokem 687 cm porazila i favorizované Rusky.

Špičkový výkon se očekával také od ruského výškaře Ivana Uchova, který už letos dokázal překonat hranici 240 cm. Bývalému diskaři však stačil k vítězství výkon 232 cm, o další výšky už se ani nepokoušel. Jaroslav Bába po pátečním neúspěchu v kvalifikaci ve finále chyběl.

"Šlo mi jen o to vyhrát a získat titul, abych ukázal, že jsem dobrý sportovec a vylepšil si renomé po loňském závodu v Lausanne. Je fakt, že 232 pro mě není taková výška, ale pro ostatní je to dost," uvedl Uchov, který loni na mítinku ve Švýcarsku skákal namol opilý. Jeho chováním se zabývala i mezinárodní federace IAAF.

Další zlato pro Rusko získala ve skoku o tyči Julia Golubčikovová, která zastoupila absentující světovou rekordmanku Jelenu Isinbajevovou. Výkonem 475 cm si zlepšila osobní rekord a na pokusy porazila Němku Silke Spiegelburgovou.

Po závodě si však stěžovala na špatnou organizaci. "Stojany byly moc blízko, měli je dát aspoň o půl metru dál. Měla jsem kvůli tomu problémy s technikou. V sektoru pořád někdo chodil, což mě rušilo. Měla jsem i na těch 480, ale kvůli tomu chaosu jsem se nemohla soustředit," uvedla čtvrtá ženy z olympiády v Pekingu.

V mužské tyčce neobhájí titul Němec Danny Ecker, který stejně jako český reprezentant Michal Balner neuspěl v kvalifikaci.

Reklama

Související témata: