Hlavní obsah

Němec Bayer skočil v Turíně evropský rekord 871 cm

Německý dálkař Sebastian Bayer skočil na závěr mistrovství Evropy v Turíně evropský rekord 871 centimetrů. Svým posledním pokusem v soutěži v neděli překonal deset let staré dosavadní maximum Španěla Yaga Lamely o 15 centimetrů. Za světovým rekordem Carla Lewise z roku 1984 zaostal Bayer jen o osm centimetrů a zařadil se v historických halových tabulkách hned za americkou legendu.

Článek

Dvaadvacetiletý Němec byl úplně posledním atletem v akci na ploše turínské haly Lingotto a postaral se o fantastickou tečku za třídenním šampionátem. Juniorský vicemistr Evropy měl už před závěrečným skokem jistou zlatou medaili díky výkonu 829 centimetrů z první série, kterým vylepšil národní rekord.

Potom vynechával až do pátého skoku. V posledním se dokázal senzačně vyburcovat k famóznímu výkonu, jímž si vylepšil o 54 centimetrů své osobní maximum. "Nechápu, co se stalo. Nevím, co jsem udělal, nerozumím tomu, nemám pro to žádné vysvětlení," hledal slova šokovaný německý dálkař.

Jeho skok ve vřavě po triumfu italské štafety na 4x400 metrů naprosto zanikl. "Je to bláznivé. Můj první a pátý skok nebyly technicky moc dobré, s nimi jsem spokojený nebyl, věděl jsem, že mohu skočit dál. Ale tohle?" kroutil nevěřícně hlavou.

Německý triumf v dálce korunoval druhým místem Nils Winter, který skočil 822 centimetrů. Český reprezentant Roman Novotný sledoval po sobotním nezdaru v kvalifikaci mimořádné finále jen jako divák.

Evropským rekordem ozdobil šampionát už v sobotu britský sprinter Dwain Chambers. Ve finále však na semifinálový výkon 6,42 sekundy nenavázal a titul si zajistil časem o čtyři setiny horším. "Chtěl jsem běžet rychleji, ale musel jsem se soustředit na vítězství," uvedl bývalý dopingový hříšník, který má za sebou dvouletý zákaz startů. Nyní mu hrozí další trest, protože podle zástupců mezinárodní federace IAAF stále nevrátil prémie, které si vydělal v době, kdy užíval zakázané preparáty.

Asi největším zklamáním šampionátu bylo vystoupení výškařky Blanky Vlašičové. Místo očekávaného souboje s Němkou Ariane Friedrichovou na vysokých výškách obsadila výkonem 192 cm páté místo. "Neposlouchaly mě nohy a nešla mi technika. Nevím, co se stalo. Ztratila jsem koncentraci a soutěž šla mimo mě. Občas se to stává a mě to potkalo dnes," řekla chorvatská hvězda, kterou před mistrovstvím trápila bolavá záda.

Šampionát suverénně ovládli ruští atleti, kteří získal 18 medaili, z nichž deset bylo zlatých. Druzí Němci měli bilanci deset cenných kovů a "jen" tři tituly. Čeští reprezentanti obsadili v pořadí se třemi medailemi patnácté místo.

Reklama

Související témata: