Hlavní obsah

Keňská atletika má další dopingový případ

Keňská atletika má třetí dopingový případ v krátké době a její vedení začíná bít na poplach. Pověřilo legendárního Kipchoga Keina sestavením zvláštní vyšetřovací skupiny, která má zjistit, proč se případy množí. Funkce už byl zbaven šéftrenér Keňanů Mike Kosgei, byť jeho odvolání souviselo spíš s neúspěchem Keňanů na mistrovství světa.

Foto: internet

Legenda mezi běžci Kipchoge Keino teď bude vyšetřovat doping svých krajanů

Článek

Třetím přistiženým atletem běžecké velmoci je méně známý Ambrose Bitok, ale jeho případ je pokračováním série, kterou načala v červnu vytrvalkyně Pamela Chepchumbaová a v uplynulém týdnu slavný mílař Bernard Lagat, kteří oba neprošli testem na EPO. V Bitokově případě se jedná o norandrosteron, běžec na 5000 metrů byl přistižen při srpnovém mítinku v Linci, kde skončil šestý.

Existenci případu dnes oznámil prezident keňského svazu Isaiah Kiplagat poté, co jej informovala IAAF. "Stejně jako Lagat měl pozitivní test A, čeká se na béčko. Do té doby mu byla dočasně zastavena činnost," oznámil Kiplagat na tiskové konferenci v Nairobi. Dočasný distanc má i bronzový olympijský medailista Lagat, který nařčení z dopingu kategoricky odmítl. Chepchumbaová si za svůj prohřešek během krosového světového šampionátu už začala odpykávat dvouletý trest.

Komise složena ze slavných jmen

Bývalý světový rekordman a hrdina olympijských her v Mnichově v roce 1972 Keino byl nyní postaven do čela vyšetřovací komise, jež se má podívat i na samosprávu keňské atletiky. K ruce bude mít další slavné atlety - pětinásobného mistra světa v krosu Paula Tergata, maratonského mistra světa z roku 1987 Douglase Wakiihuriho či šampiona z desítky z roku 1991 Mosese Tanuie.

Kiplagat už zbavil funkce šéftrenéra Kosgeie, zároveň ale odmítl kritiku keňských médií na adresu dosažených výsledků na MS v Paříži. Tam Keňané spadli ze třetího na sedmé místo v medailové bilanci, svých dvou zlatých medailí se dočkali až v posledním dnu šampionátu. "Udělali jsme chyby v přípravě a vyřešíme tento problém najmutím kompetentních trenérů, bez ohledu na jejich národnost. Chceme do budoucna vytvořit celou skupinu koučů," nastínil plány Kiplagat.

Reklama

Související témata: