Hlavní obsah

Američané navrhli Boltovi a spol. sprinterský duel

RALEIGH

Americký atletický svaz přišel s nabídkou uspořádat sprinterské dvojutkání mezi týmy USA a Jamajky. Podle představ šéfa USATF Douga Logana by se při speciálních mítincích s možnými termíny v květnu a červnu mělo rozhodnout o tom, která z obou velmocí má rychlejší běžce. Aktuálně vládne světu Jamajka se světovým rekordmanem a trojnásobným olympijským vítězem Usainem Boltem.

Článek

Karibská země drtivě sesadila Američany z trůnu na olympiádě v Pekingu, kde triumfovala ve všech individuálních závodech na 100 a 200 metrů i mužské sprinterské štafetě. O rok dříve na mistrovství světa v Ósace naproti tomu získali pět titulů Američané.

Logan v oficiálním dopisu adresovaném jamajskému členovi Rady IAAF Nevillu McCookovi navrhl uspořádání soutěže, v níž by každá země hostila po jednom mítinku. V jednotlivých disciplínách by startovali tři nebo čtyři reprezentanti, o výsledku by rozhodl systém bodování jako v týmové soutěži. Závodilo by se na tratích 100, 200, 400, 4x100 a 4x400 metrů, v dálce a ve všech čtyřech překážkových bězích. Z těchto disciplín Jamajka vyhrála v Pekingu šest, USA pět.

"Bylo by to vzrušující doplnění atletického kalendáře. A nejen pro naše sportovce, ale pro celou atletiku," uvedl Logan. Jamajská strana si nechala na oficiální vyjádření čas.

Reklama

Související témata: