Hlavní obsah

Clay chce za rok překonat Šebrleho světový rekord v desetiboji

MONTE CARLO

Americký desetibojař Bryan Clay vystřídal loni v Pekingu Romana Šebrleho na olympijském trůnu a nyní touží po jeho světovém rekordu. Devětadvacetiletý rodák z Austinu věří, že pokud bude zdravý, mohl by Šebrleho výkon 9026 bodů z Götzisu 2001 překonat v příštím roce.

Článek

"Bavili jsme se s manažerem a trenéry o tom, jakou najít motivaci po olympijské sezóně, a myslím, že jsme ji našli," napsal Clay ve svém blogu na webu atletické federace IAAF.

Na to, co je třeba k překonání jeho světového rekordu, se podle svých slov už dříve u českého desetibojaře dotazoval. "Můj dobrý přítel Roman Šebrle mi říkal: 'Musíš vydržet dva roky bez zranění a udržet si dobrou formu. Pokud to dokážeš, budeš připraven na překonání rekordu," popsal Clay konverzaci s olympijským vítězem z Atén.

V Berlíně chce zlato 

Letos nicméně americký atlet s osobním maximem 8832 bodů útok na Šebrleho fenomenální výkon neočekává. Jeho hlavním cílem je zisk zlata na mistrovství světa v Berlíně, kde by chtěl navázat na triumf z Helsinek 2005. "Nechci sám sebe zbytečně dostat pod tlak. Potřebuju v Berlíně předvést solidní výkon, ne překonat světový rekord," uvedl Texasan.

Pokud skutečně ke Clayovu útoku na Šebrleho rekord dojde, stane se tak nejspíš buď symbolicky v Götzisu, nebo v Talence. Na tomto francouzském mítinku zase vytvořil v roce 1992 výkonem 8891 bodů rekord, jenž je dodnes americkým maximem, slavný Dan O'Brien.

"Götzis je skvělý mítink, jeden z mých nejoblíbenějších. Talence je také dobrý, ale bývá pro mě složitější tam jezdit, protože se koná v září. A to jsem většinou psychicky i fyzicky unavený a přeju si, aby už bylo po sezóně," uvedl Clay. "Ale v roce 2010 nejsou olympijské hry ani mistrovství světa, takže Talence rozhodně připadá v úvahu," dodal šampion z Pekingu.

Reklama