Hlavní obsah

Atletická federace může Chamberse potrestat kvůli jeho knize

Britskému sprinterovi Dwainu Chambersovi může hrozit trest za jeho autobiografickou knihu "Závod proti mně: Můj příběh", v níž popisuje své zkušenosti s užíváním zakázaných látek. Právníci mezinárodní atletické federace IAAF v pondělí vydanou publikaci prostudují a posoudí, zda autor nepoškozuje dobré jméno atletiky. Za to by prý mohl být potrestán i zákazem činnosti.

Článek

Novopečený evropský halový rekordman v běhu na 60 metrů, který si v letech 2003 až 2005 odpykal trest za užívání anabolického steroidu THG, podle vlastních slov bral 300 různých modifikací zakázaných prostředků. Látky včetně THG, krevního dopingu EPO a růstových hormonů ho prý přišly na 30 000 dolarů (asi 660 000 korun) ročně.

To je ale jen zlomek informací, které se v jeho životopisu objevují. IAAF se proto knihou hodlá podrobně zabývat. "Požádáme naše právníky, aby ji prostudovali. Výkonný výbor IAAF pak na nejbližším zasedání, které bude 21. a 22. března v Berlíně, projedná, zda bude potřeba přistoupit k dalším krokům," řekl agentuře AP mluvčí mezinárodní federace Nick Davies.

Třicetiletý Chambers se zapletl se zakladatelem laboratoře Balco Victorem Contem. I když už má trest za sebou, podle britských regulí už nikdy nesmí na olympiádu a je považován v atletickém světě za nežádoucího. Britský list Daily Mail zprávu o jeho titulu z halového šampionátu v Turíně uvedl titulkem "Poskvrněné zlato", pořadatelé evropských mítinků se dohodli, že ho stejně jako ostatní dopingové hříšníky nebudou zvát. Úmluvu však možná podle posledních informací prolomí organizátoři mítinku ISTAF v Berlíně.

Chambers trvá na tom, že v současné době netěží z pozůstatků osmnáctiměsíčního dopování. "Dopingovými zkouškami procházím. Jsem čistý. Jenom doufám, že lidé nechají minulost minulostí," řekl.

Zastal se ho šéftrenér britských atletů Charles van Commenee, podle kterého musí být Chambersův rekord 6,42 sekundy vnímán kladně. "Je čistý, testují ho každý den. Je pozitivní, když někdo, kdo prokazatelně neužívá zakázané látky, běhá takhle rychlé časy," uvedl. Vzhledem k tomu, že Chambers nesmí na olympiádu, ho však nezařadí do britské sprinterské štafety na srpnovém mistrovství světa v Berlíně.

Chambers ještě musí zaplatit mezinárodní federaci 150 000 dolarů, které dosud nevrátil z vyhraných prémií za období, kdy dopoval.

Reklama