Hlavní obsah

Šebrle je ještě mladíček, stařík ho musí něco naučit, hecuje Změlík

Michal Osoba (Turín)Právo

Vrcholovou atletiku opustil Robert Změlík před více než deseti lety. Trochu přibral, ale stále se udržuje ve formě. Tu teď zkusí olympijský vítěz z Barcelony vyladit na kladenský TNT-Fortuna mítink 23. a 24. června. A motivací mu bude i sázka s Romanem Šebrlem, kterému dělá manažera.

Foto: archiv

Robert Změlík

Článek

Jak vás to napadlo?

Spolupráce, kterou jsem začal s Romanem, vyústila v to, že jsem s ním v lednu odletěl na Kanárské ostrovy. Vrátil jsem se na tréninkový stadión a říkal jsem si, že když se můj kluk rozhodl dělat atletiku, budu mu v tom pomáhat a bude mě to motivovat k tomu, abych něco dělal. Ale zjistil jsem, že jen dělat trenéra bych nechtěl a chci se i hýbat. A také cítím, že potřebuju Romana vyhecovat. Není nic lepšího než jít příkladem a řekl jsem mu, že je v desetiboji ještě mladíček, takže ho musí stařík něco naučit.

Z toho vznikla myšlenka vašeho souboje v Kladně. Vy tvrdíte, že se Šebrlem neprohrajete o více než tisíc bodů. Je to reálné?

To dokážu říct po trénincích, které přijdou. Ale ve vrzích na tom budu stejně, jako když jsem měl fazónu. Teď se ukážou tři nejdůležitější disciplíny – překážky, tyčka a výška.

Na kolik bodů se cítíte? Se Šebrleho koučem Kupkou jste se vsadil, že uděláte 7300.

Cítím se na víc. Závodníci vždy touží po rekordech, já bych nejraději udělal světový rekord nad 40 let, to je něco přes 7600 bodů.

S tím byste byl loni třetí v českých tabulkách...

Je možné, že mladé trochu potrápím, aby bojovali o nominaci na Evropský pohár. Ale já dva desetiboje za sebou takhle v krátké době nezvládnu. A hlavně jim nechci zabírat místo.

Nemáte strach ze zranění?

Mám už za sebou patnáct tréninků a jde to dobrým směrem. Ale musím být trpělivý, nesmím do toho chtít skočit hned, což je u mě hrozně těžké. Když jsem teď trénoval naplno, tři dny jsem pak měl takovou svalovici, že jsem ani nemohl chodit.

Budete asi potřebovat trochu shodit…

Za měsíc a půl jsem shodil pět kilo a potřebuju ještě sedm. Vím, že to nebude problém.

Máte ale podnikatelské aktivity, dá se to skloubit?

Vrátil jsem se ke svému režimu, kdy vstávám v pět ráno a končím v jedenáct večer. Do toho ten program dokážu vměstnat.

Reklama