Hlavní obsah

Bolt bude závodit na ulici v Manchesteru

MANCHESTER

Trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu Usain Bolt zahájí letošní sezónu v Evropě nezvyklým závodem na 150 metrů v ulicích Manchesteru. Jamajský sprinter bude hlavní hvězdou akce Great City Games 17. května.

Článek

Závod na netradiční trati se poběží na tartanové dráze bez zatáčky. "Když jsem o tom poprvé slyšel, říkal jsem si, že to bude parádní zábava," uvedl v tiskové zprávě Bolt, kterého čekají hned tři premiéry. "Poprvé poběžím v závodě 150 metrů, poprvé budu startovat v Manchesteru a poprvé to bude mimo stadion na ulici," prohlásil světový rekordman na 100 a 200 metrů, který minulý týden zaběhl první letošní stovku na Jamajce s nedovolenou podporou větru za 9,93 sekundy.

Do Manchesteru se dvaadvacetiletý atlet těší i proto, že je fanouškem fotbalistů United a chystá se během své návštěvy vyrazit na Old Trafford. Jeho manažer dokonce nedávno oznámil, že by měl Bolt v létě absolvovat běžecký trénink s největší hvězdou anglického mistra Cristianem Ronaldem.

Boltovým vrcholem sezony bude stejně jako u většiny atletů srpnové mistrovství světa v Berlíně, kde se pokusí vylepšit zisk dvou stříber z předloňského šampionátu v Ósace. Podle prezidenta IAAF Lamina Diacka však nebude mít při snaze o navázání na pekingské triumfy lehkou práci.

"Bolt není tolik vepředu před ostatními, jak to vypadalo v Pekingu. Kdo bude chtít získat v Berlíně zlato, bude muset běžet pod hranici světového rekordu 9,69. Ta jejich úžasná modrá dráha to nabízí," uvedl Diack pro deník Bild.

Ve stejný den jako Bolt poběží ulicemi Manchesteru také legendární etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, který bude obhajovat prvenství v tamním prestižním závodu na deset kilometrů.

Reklama