Hlavní obsah

Změlík se vrátil a vyhrál sázku

TŘEBÍČ

Rovných šest let po nešťastném vystoupení v soutěži desetibojařů na MS v Aténách se objevil olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík opět v atletickém sektoru při oficiálních závodech. V sobotu v Třebíči hájil barvy Prostějova při třetím kole druhé ligy družstev.

Foto: Archiv

Na atletickou dráhu se vrátil olympijský vítěz v desetiboji na OH v Barceloně Robert Změlík.

Článek

"Už pár let jsem členem prostějovského klubu, v němž jsem kdysi s atletikou začínal. Dosud jen formálně. Teď mi ale funkcionáři zavolali, abych jim pomohl. Prý Prostějovu hrozí sestup do divize. Příliš jsem neváhal, byla to pro mě motivace," vysvětlil čtyřiatřicetiletý Změlík.

Během tříapůlhodinového programu zvládl hned pět disciplín. Výkonem 667 cm vyhrál dálku a 420 cm mu stačilo k prvenství v tyči. Oštěp ze Změlíkovy ruky dolétl na 58,28 m a koulí vrhl 13,62. Disk poslal na 40,72 m. Hlavně jeho zásluhou doposud v celkové klasifikaci poslední Hanáci na Horácku triumfovali.

"Hodil jsem diskem skoro tolik jako na své druhé olympiádě v Atlantě. Příště to snad bude ještě o něco lepší," usmíval se. Radost mu udělala především vyhraná sázka nad bývalým vynikajícím reprezentantem a velkým přítelem Gejzou Valentem, který v Třebíči i v padesáti letech startoval za Čejkovice. "Kasal se, že mě v disku porazí minimálně o deset metrů. Povedlo se mu to pouze o pět, a tak mi teď dluží pět dvoulitrovek coly," netajil Změlík nadšení.

Chce se připravit na halovou sezónu

O chystaném návratu mezi vrcholové vícebojaře, který se v atletických kuloárech v minulých dnech hodně probíral, se mu mluvit příliš nechtělo. "Všechno se to trochu nafouklo," tvrdil.

Nedávno absolvované tréninky na Julisce i chuť pomoci Prostějovu k druholigovým bodům také za dva týdny v Uherském Hradišti ovšem svědčí o tom, že to Změlík myslí s comebackem vážně. "To víte, že mě to někde uvnitř hlodá. Chci se zkusit připravit na halovou sezónu. Sedmiboj přece jen není tak náročný jako desetiboj. Uvidíme, jak mi to půjde," nepopřel, že se hodlá o účast na halovém MS v Budapešti příští rok poprat.

Pracuje až osmnáct hodin denně

Zatímco před třebíčským závodem si naordinoval jen několik tréninků, teď se prý začne atletické přípravě věnovat o poznání častěji. "Jsem zaměstnán ve firmě, která obchoduje s potravinovými doplňky. Práce je hodně, mnohdy jsem šestnáct až osmnáct hodin denně v jednom kole. Sám cítím, že musím trochu ubrat a jít si raději občas zaběhat či zaskákat," přiblížil svůj současný život.

Dokonce plánuji, že bych se na podzim připojil při nějakém soustředění ke skupině trenéra Kupky. Už ale nepřipustím, aby pro mě byla atletika především velkou dřinou. Chci z ní teď mít hlavně radost," předsevzal si Změlík.

Bojuje s kotníkem

K tomu však potřebuje být stoprocentně zdráv. O víkendu v Třebíči se mu ale po jednom z doskoků v dálce zkřivila tvář bolestí. "Opět se ozval kotník pravé nohy, který mě trápil celou kariéru. Byl jsem s ním už dvakrát na operaci. Zvažuji, že bych na ni šel v říjnu ještě jednou. Říká se přece do třetice všeho dobrého. Třeba by mi dal definitivně pokoj," doufal.

S pevným zdravím souvisí i optimální váha. "V posledních týdnech jsem zhubl o pět kilo. Ještě chci shodit další čtyři, čímž bych se dostal na svých někdejších 88 kilogramů," prozradil Změlík. Olympijský premiant z roku 1992 si nesmírně váží svých nástupců Šebrleho a Dvořáka. "Tolika excelentními desetibojaři jako my se za posledních deset až dvanáct let nemůže pochlubit žádný jiný stát na světě," těší ho.

Reklama