Hlavní obsah

Při mistrovství ČR v půlmaratónu má být pokořena hodinová hranice

PRAHA

V sobotu 18. dubna se v Pardubicích poběží vinařský půlmaratón, který je zároveň mistrovstvím České republiky. Na tři rovinaté sedmikilometrové okruhy ulicemi města by se poprvé mělo vydat více než tisíc závodníků. Organizátoři také doufají, že se někomu z nich podaří prolomit hodinovou hranici.

Článek

Největším adeptem na zdolání této magické hranice je keňský běžec Wilson Kwambai Chebet, který je letos čtvrtý ve světových tabulkách s časem 59 minut a 32 sekund. „Mám dobrou formu. Když budou dobré podmínky, pokusím se hodinovou hranici pokořit,“ řekl Chebet na tiskové konferenci.

Dalším adeptem na pokoření magické hranice je Chebetův krajan a loňský vítěz Samuel Gichochi Mwangi, který letos půlmaratón zaběhl v čase 59:55. „I já bych chtěl v Pardubicích vyhrát,“ přál si Mwangi. Z českých závodníků bude největším favoritem čtyřicetiletý veterán Róbert Štefko.

Kamínková se pokusí o limit na MS

Mezi ženami by měla kralovat keňská vytrvalkyně Lydia Mathati Njeriová. Na trati nebude chybět ani Petra Kamínková, která by se v Pardubicích chtěla pokusit splnit limit na říjnové mistrovství světa. „Loni jsem zde kvůli zranění nestartovala, takže mám velkou chuť závodit a už se moc těším,“ prohlásila česká jednička.

„Doufám, že zaběhnu čas do jedné hodiny a třinácti minut, abych se nominovala na světový šampionát,“ přála si. Hlavně, aby nebyl velký vítr. Když trochu prší, tak mi to nevadí,“ dodala s ohledem na nepříznivou předpověď počasí.

Vítěz dostane víno i diplom s podpisem prezidenta ČR

Za výkon pod hodinu je vypsána prémie 5000 eur. "Vítězové dostanou také víno a diplom podepsaný od prezidenta České republiky. To není příliš obvyklé," přiznal ředitel závodu Oldřich Bujnoch. Kromě špičkových závodníků jsou přihlášeni i rekreační běžci. "Snažíme se přivést k běhání co největší veřejnost. Letos rozdáme přes tisíc startovních čísel," dodal Bujnoch.

.

Reklama

Související témata: