Hlavní obsah

Ulitý start se nebude tolerovat už na atletickém ME družstev

LAUSANNE

Už na letošním mistrovství Evropy atletických družstev bude mít premiéru pravidlo o nulové toleranci při chybných startech. Ačkoliv celosvětově začnou nové předpisy platit až od 1. ledna 2010, a to ještě návrh změny podléhá schválení na srpnovém kongresu mezinárodní federace IAAF, běžci si už nebudou moci dovolit žádný ulitý start 20. a 21. června při závodech v portugalské Leirie. Rozhodla o tom evropská federace EAA na víkendovém kongresu v Lausanne.

Článek

Dosud bylo v každém závodě povoleno jedno předčasné vyběhnutí z bloků a diskvalifikace postihla až viníka případné druhé chyby bez ohledu na to, kdo se dopustil té první. V březnu technická komise IAAF navrhla, aby se vylučovalo za každý pokažený start s vysvětlením, že řada atletů používala první předčasné vyběhnutí jako psychologickou zbraň proti soupeřům. Na kongresu těsně před MS v Berlíně má novinku schválit kongres, EAA se rozhodla zavedení pravidla uspíšit.

ME družstev je nástupnickou soutěží Evropského poháru. Zúčastní se jej dvanáct týmů včetně české reprezentace. V Portugalsku se bude na zkoušku závodit i podle dalších speciálních pravidel - dlouhé běhy se uskuteční jako vyřazovací závody, ve skocích o tyči a do výšky budou povoleny maximálně čtyři neúspěšné pokusy a ve vrhačských soutěžích, dálce a trojskoku postoupí do užšího finále jen čtyři soutěžící.

Reklama

Související témata: