Hlavní obsah

Pozitivní dopingový test měl na OH vítěz patnáctistovky Ramzí

MANÁMA

Pozitivní dopingový nález na olympiádě v Pekingu měl vítěz běhu na 1500 metrů Rašíd Ramzí z Bahrajnu. Při opakovaných testech byla v jeho vzorku objevena zakázaná látka CERA, vylepšená verze krevního dopingu EPO. Oznámil to olympijský výbor Bahrajnu, pro který Ramzí získal vůbec první olympijské zlato v atletice v historii.

Článek

Ramzí je původem z Maroka a stále ve své rodné zemi trénuje, ale za Bahrajn závodí od roku 2002 díky lukrativním finančním podmínkám. Na mistrovství světa v Helsinkách 2005 získal jako první muž v historii double na tratích 800 a 1500 metrů.

Pokud bude Ramzí diskvalifikován, zlato z Pekingu připadne Asbelu Kipropovi z Keni. Stříbro by získal Nicholas Willis z Nového Zélandu a na bronzovou pozici se posune Mehdi Baala z Francie.

Olympijský výbor Bahrajnu oznámil, že Ramzího vzorek A byl znovu otestován 19. února a výsledek byl pozitivní. Kontrolní vzorek B rovněž projde opětovnou zkouškou 8. června ve Francii. Pak se bude Ramzí zpovídat disciplinární komisi Mezinárodního olympijského výboru.

MOV v úterý oznámil, že šest sportovců mělo při opakovaných testech pozitivní nález na látku CERA, která byla v době pekingské olympiády ještě nezjistitelná. Mezi nimi jsou také stříbrný muž z olympijského silničního závodu Ital Davide Rebellin, další cyklista Stephan Schumacher z Německa a vzpěračka Yudelquis Maridalinová-Contrerasová z Dominikánské republiky. Ta skončila pátá v kategorii do 53 kg.

Mezinárodní atletická federace dnes potvrdila, že mezi šesti přistiženými sportovci jsou vedle Ramzího ještě další dva atleti. Těmi by podle zdroje agentury AP měly být řecká chodkyně Athanasia Tsumelekaová a chorvatská osmistovkařka Vanja Perišičová.

Tsumelekaová v Pekingu obhajovala nečekané zlato z Atén, v závodu na 20 kilometrů však skončila devátá. Řecká televize Net v lednu informovala, že sedmadvacetiletá atletka měla dva dny před začátkem olympiády pozitivní nález na novou verzi krevního dopingu CERA. Chodkyně ihned poté ukončila kariéru.

Perišičová v Pekingu vypadla v rozbězích osmistovky.

Reklama