Hlavní obsah

Nejrychlejší muž planety Usain Bolt přijede na Zlatou tretru

PRAHA

"Rád bych v Ostravě předvedl výkon z olympijských her v Pekingu," prohlásil Usain Bolt poté, co pořadatelé oznámili, že nejrychlejší muž planety přijede na Zlatou tretru. Trojnásobný olympijský vítěz zavítá na mítink už potřetí. Ve středu 17. června se světový rekordman představí na stadiónu ve Vítkovicích v běhu na 100 metrů.

Článek

Již potřetí zavítá trojnásobný olympijský vítěz Usain Bolt na mítink Zlatá tretra Ostrava. V roce 2006 a 2008 zde běžel 200 metrů. Letos se představí v běhu na 100 metrů. "Rád bych v Ostravě předvedl výkon z olympijských her v Pekingu," prohlásil Bolt, když se s ním na tiskové konferenci telefonicky spojil manažer mítinku Alfonz Juck. A ředitel závodu Jan Železný jeho slova potvrdil. "Je naším snem, aby Usain atakoval světový rekord."

Kdyby se mu rekord povedlo zaběhnout, dostal by prémii 100 tisíc dolarů. "Když budu ve formě, může se stát cokoliv," dodal dvaadvacetiletý Jamajčan. Nyní se nejrychlejší muž planety připravuje na sobotní start na mezinárodním mítinku v Kingstonu. "Zatím to neberu moc vážně. Chci si jen vyzkoušet, jak na tom jsem," přiznal trojnásobný světový rekordman.

Start na ostravské Zlaté tretře bude jeho letošním prvním na evropském kontinentu. Sám Bolt přiznává, jak moc má tento závod rád. "Ostravský mítink jsem si oblíbil. Dokonce jsem musel trenéra přemlouvat, abych tady mohl běžet. Nakonec se mi to povedlo. Už teď se těším, až si odtud přivezu nějakou pěknou cenu. Ta minulá, skleněná tretra, se mi moc líbí."

Hlavně nesmí být zima 

Kdo se na stometrové trati vedle Bolta představí, zatím ještě není jisté. "Určitě seženeme sprintery, kteří běhají stovku pod deset sekund," slíbil Železný. Samotnému sprinterovi je to jedno. "Mně je úplně jedno, kdo se mnou poběží. Já jsem tam jen kvůli svému výkonu. A udělám vše pro to, aby byl nejlepší. Hlavně, aby nebyla velká zima," uzavřel Bolt.

Boltův běh by mohl Zlaté tretře pomoci také ve snaze dostat se do Diamantové ligy, která má příští rok nahradit Zlatou ligu. Kromě Ostravy se o dvě volná místa uchází také Berlín, Hengelo a Řím. "Je to pro nás velký úspěch. Důležité je, abychom uspěli jak po sportovní, tak i po manažerské stránce. A my uděláme vše, abychom se do Diamantové ligy dostali," ujistil Železný. "Věřím, že o letošní "Tretru" bude i velký divácký zájem. A že bude vyprodáno," přál si bývalý veleúspěšný atlet.

Přijedou i další hvězdy

Kromě Usaina Bolta do Ostravy zamíří i další hvězdy. V hodu oštěpem se představí olympijská vítězka a světová rekordmanka Barbora Špotáková. Její největší soupeřkou by měla být stříbrná medailistka z Pekingu Ruska Maria Abakumovová. V závodě na 100 m překážek se objeví další světový rekordman Dayron Robles. Účast přislíbila také chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. A o překonání světového maxima se pokusí na trati 800 metrů Pamela Jelimová z Keni.

Organizátoři se vzhledem k aktuální ekonomické situaci rozhodli snížit ceny vstupenek, a tak na stání budou za 80 Kč a k sezení budou stát okolo 500 korun. Jejich prodej začne 4. května prostřednictvím Ticketstream. Děti do 15 let mají vstup zdarma. Hlavní program začne na Městském stadiónu v 17:45.

Reklama