Hlavní obsah

Pražský maratón vyhrál v rekordu keňský běžec Ivuti

PRAHA

Keňský běžec Patrick Ivuti v neděli vyhrál Pražský mezinárodní maratón. V ulicích české metropole dosáhl času 2:07:48, čímž překonal o více než minutu traťový rekord, který odolával od roku 1998. Mezi ženami triumfovala Ruska Olga Gloková v čase 2:28:27, která za sebou nechala všechny africké pronásledovatelky, na traťový rekord to ale nestačilo.

Článek
Fotogalerie

Ivuti v Praze nezávodil poprvé, už před dvěma lety tu vyhrál půlmaratón a se stejnou dravostí se vrhl i na dvojnásobnou trať. Od začátku se pohyboval v čele nejprve osmnáctičlenné skupiny, která se osamostatnila v čele po prvních deseti kilometrech. Když se skupinka ve druhé polovině začala dále trhat, nastoupili předloňský vítěz chicagského maratónu Ivuti a jeho krajan Kibiwott.

"Hodně pomohlo, že se po čtvrtém kilometru zatáhlo," pochvaloval si Ivuti po doběhu počasí. Ráno sice nad Prahou svítilo slunce, pak se ale začala od západu tvořit vysoká oblačnost, která udržela teplotu okolo kýžených 20 stupňů Celsia.

I když dosavadní tempo odpovídalo traťovému rekordu, ještě jej lídři vystupňovali, a tak si Ivuti kromě 16 tisíc eur (asi 429 tisíc korun) za vítězství z Prahy odveze i dalších 10 tisíc eur za traťový rekord. Třicetiletý běžec překonal výkon svého krajana Elijaha Lagata z roku 1998 o minutu a čtyři vteřiny a téměř vyrovnal své osobní maximum.

Mistrem republiky se stal naturalizovaný Etiopan Serbessa

"Od zítra myslíme na peníze, teď se ale radujeme z toho výsledku. Mám pocit, že jsme tak nějak dospěli," nelitoval ředitel závodu Carlo Capalbo ani čtyřiceti tisíc eur, které musí celkem na prémiích vyplatit. "Nad očekávání je vítězný čas i celková účast. Jestli Češi měli před tímhe víkendem rádi maratón tak z 99 procent, dneska je to ještě víc," dodal Capalbo, který si pochvaloval i fakt, že jde o vůbec nejrychlejší maratón zaběhnutý na českém území.

V africké konkurenci byl hodně vidět i ukrajinský vytrvalec Mykola Antoněnko, který skončil čtvrtý hned za obhájce loňského prvenství Kennethem Mungarou z Keni. "Hodně mi pomohlo, kolik lidí bylo po trati, výborně povzbuzovali," řekl šestatřicetiletý Ukrajinec, který si o více než minutu zlepšil osobní maximum.

Čeští závodníci skončili daleko za ním. Mistrem republiky se nakonec stal naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa, v jedné minutě za ním doběhli i druhý Petr Pechek a třetí Róbert Štefko, dosud suverén domácích soutěží. Osmatřicetiletý ortoped z Týna nad Vltavou Serebessa skončil s časem 2:27:16 v celkovém pořadí patnáctý.

Organizátoři nakonec zaznamenali 6022 závodníků

Závod žen byl o poznání pomalejší. V poslední třetině utekla etiopsko-keňské smečce Ruska Olga Gloková a vítězství už si nenechala vzít. "Od osmadvacátého kilometru jsme na ní neměly," uznala nakonec druhá Etiopanka Seboka Mutalová. Dvanácté místo v závodě obsadila triatlonistka Vendula Frintová, která ovšem nebyla přihlášená do republikového mistrovství, a tak si titul popáté za sebou odnesla šestačtyřicetiletá Iva Martincová.

"Frintová se přihlásila ani ne týden před závodem, aby si zaběhla v rámci přípravy 10 kilometrů, takže nebyla ani přihlášená do MČR. Zřejmě se jí ale běželo natolik dobře, že dokončila," vysvětlila manažerka závodu Jana Moberly.

Organizátoři nakonec zaznamenali 6022 závodníků, z toho 840 ve firemním běhu. Spolu s doprovodnými běhy bylo v ulicích Prahy přes 12 tisíc běžců. Primátor Pavel Bém ovšem mezi nimi scházel, i když si ještě v týdnu vyzvedl startovní číslo. "Včera večer mi poslal esemesku. Zněla zhruba takhle - jsem mimo republiku, doufám, že vám to dobře dopadne," řekl ČTK Capalbo.

Pražský mezinárodní maratón a zároveň MČR v maratonu mužů a žen:
Muži:
1. Ivuti 2:07:48 hod., 2. Kibiwott 2:07:54, 3. Mungara (všichni Keňa) 2:10:29, 4. Antoněnko (Ukr.) 2:10:54, 5. Feiteira 2:11:57, 6. Rigor Silva (oba Portug.) 2:12:09, ...15. Serbessa 2:27:16, 19. Pechek 2:27:53, 20. Štefko (všichni ČR) 2:28:02.
Ženy:
1. Gloková (Rus.) 2:28:27, 2. Sebokaová 2:30:39, 3. Mutalová (obě Etiop.) 2:32:43, 4. Kirukiová 2:33:02, 5. Toroitichová (obě Keňa) 2:33:22, 6. Sobanská (Pol.) 2:34:35, ...12. Frintová 2:49:18, 13. Martincová 2:55:31, 14. Šibravová (všechny ČR) 2:56:24.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články