Hlavní obsah

Pistorius chce na MS startovat v individuální čtvrtce i štafetě

LONDÝN

Handicapovaný běžec Oscar Pistorius se chce po neúspěšné kvalifikaci na olympijské hry v Pekingu probojovat na letošní atletické mistrovství světa v Berlíně. Dvaadvacetiletý Jihoafričan, jehož přípravu na sezonu zbrzdila únorová nehoda na lodi, by rád na srpnovém šampionátu startoval na hladké čtyřstovce i štafetě na 4x400 metrů.

Článek

Zřejmě nejslavnější handicapovaný sportovec současnosti se narodil bez lýtkových kostí a po amputaci v necelém roce závodí se speciálními protézami pod koleny. Tento týden bude startovat na mistrovství světa postižených v Manchesteru a poté ho mimo jiné čekají mítinky Zlaté ligy v Oslu a Římě.

"Pracujeme kvůli Berlínu hodně tvrdě. Plánuju několik startů v Evropě a doufám, že na nich čas stlačím," řekl agentuře AP Pistorius. Poté, co se nekvalifikoval na olympijské hry, získal měsíc nato na pekingské paralympiádě tři zlaté medaile. "Rád bych v Berlíně běžel čtvrtku a také štafetu," uvedl.

Pistorius musí na trati 400 metrů zaběhnout čas 45,95 sekundy, přičemž jeho osobní rekord je o 28 setin horší. Pro štafetu musí dosáhnout výkonu 45,55. "Nemáme v Jihoafrické republice nikoho, kdo je schopen běžet pod 45 sekund, takže pro štafetu bude hodně těžké se kvalifikovat," řekl.

Pistorius soutěží se zdravými atlety díky rozhodnutí arbitráže, k níž se odvolal po negativním rozhodnutí Mezinárodní atletické federace (IAAF). Ta mu případný start na OH zakázala kvůli tomu, že mu podle jejího názoru karbonové protézy dávají výhodu oproti nepostiženým běžcům.

První letošní start čeká Pistoriuse tento týden v Manchesteru na paralympijském šampionátu. Jeho přípravu ovlivnila nehoda na lodi, při níž si mimo jiné zlomil čelist a lícní kost. "Trochu mě to zpomalilo, ale teď už se cítím docela dobře. Šest týdnů jsem ale nemohl nic dělat, protože jsem měl zlomená žebra," uvedl Jihoafričan, jenž bude na dnes začínajícím mistrovství startovat na tratích 100 a 400 metrů.

Reklama

Související témata: