Hlavní obsah

VIDEO: Šebrle chce v Kladně atakovat maximum z roku 2007

PRAHA

Již potřetí v řadě bude kladenský stadión na Sletišti patřit před prázdninami špičkovému víceboji. Hlavním lákadlem bude 23. a 24. června již tradičně mužský desetiboj, kde se vedle české stálice Romana Šebrleho představí i další závodníci světové elity, ženský sedmiboj snad ozdobí olympijská vítězka z Pekingu Natalija Dobrynská, o jejíž účasti organizátoři intenzivně vyjednávají.

Článek

Šebrle bude opět hlavním tahákem kladenského podniku, který se uskuteční tři týdny po proslulém mítinku v Götzisu. Český světový rekordman v Rakousku absolvuje první desetiboj sezóny a na domácí půdě se chce představit v ještě lepším světle. „Žádný desetiboj se nedá jít na půl plynu. Kladno je tři týdny po Götzisu, což je výborné. Mám ověřeno, že tři týdny po prvním závodě forma většinou graduje. Myslím, že letos by to mohlo být ještě lepší než předloni,“ připomněl český reprezentant při středečním setkání s novináři svůj výkon 8697 bodů z roku 2007.

Příznivci atletiky bohužel neuvidí avizovaný návrat olympijského vítěze z Barcelony Roberta Změlíka, který se vsadil se Šebrlem, že s ním ve čtyřiceti letech neprohraje o víc než 1000 bodů. "Robert se bohužel nestihne připravit. Je hrozně pracovně zaneprázdněný, při soustředění na Kanárských ostrovech si navíc natrhl sval. Pro diváky je to určitě škoda," zalitoval Šebrle.

Kladenský mítink je posledním významnějším setkáním vícebojařů před srpnovým světovým šampionátem v Berlíně a otestovat formu si přijedou i závodníci nejužší světové špičky. Chybět nebude obhájce loňského prvenství Maurice Smith z Jamajky, Bělorus Andrej Kravčenko nebo Kazach Dmitrij Karpov, v němž Šebrle vidí největšího konkurenta. „Dmitrij by mohl atakovat hranici 8500 bodů, je asi nejnebezpečnějším soupeřem,“ přitakal Šebrle. Pořadatelé jednají také o účasti Ukrajince Alexeje Kasjanova.

O Dobrynské se jedná, Clay možná za rok

Dohromady bude na startu 24 desetibojařů a 16 sedmibojařek. Zatím však stále není jasno, zda pořadatelé nakonec uloví i zlatou medailistku z Pekingu. „S Dobrynskou stále jednáme, všechno záleží na penězích,“ podotkl ředitel mítinku Zdeněk Lubenský, podle nějž Kladno doplácí na to, že nefiguruje ve vícebojařském seriálu Challenge IAAF, v němž si závodníci dle bodové bonifikace rozdělí prémii 200 tisíc dolarů. „Absenci bodů tak musíme kompenzovat finančně,“ povzdechl si Lubenský, podle nějž ale rozpočet akce zůstává na 5-6 miliónech korun.

Organizátoři proto jednají s Mezinárodní atletickou federací o zařazení do seriálu a věří, že příští rok přilákají do středních Čech i olympijského vítěze z Pekingu Bryana Claye. Současná největší hvězda desetiboje již dopředu avizovala, že chce v příštím roce usilovat o překonání Šebrleho světového maxima 9026 bodů. „Bylo by symbolické, kdyby se o to pokusil právě v Kladně,“ zasnil se Lubenský. Clayův start na letošním mítinku nepřicházel v úvahu, devětadvacetiletý závodník totiž musí na konci června absolvovat v USA národní kvalifikaci na MS.

Jisté zatím také není, kolik se na Sletišti představí českých reprezentantů. Týden po kladenském mítinku se totiž koná vícebojařský Evropský pohár ve španělské Zaragoze. „Bylo těžké vybrat termín s dostatečným odstupem od Götzisu. Účast českých závodníků s výjimkou Romana, který na EP startovat nemusí, bude na rozhodnutí šéftrenéra a trenérské rady,“ doplnil patron závodu Tomáš Dvořák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články