Hlavní obsah

Dálkař Novotný skočil 816 cm, atleti splnili čtyři limity na MS

Dva limity A a stejný počet mírnějších limitů B na mistrovství světa v Berlíně přineslo první kolo atletické extraligy v Praze na Strahově. O nejlepší výkony se postarali dálkař Roman Novotný, který skočil 816 cm a je aktuálně v sezoně pátý na světě. V běhu na 110 metrů překážek si účast na MS zajistil český rekordman Petr Svoboda. Limit B ve výšce má za výkon 192 cm Iva Straková a v kouli Antonín Žalský (20,03).

Článek

Novotný potvrdil, že má letos skvělou formu. Osmý muž z olympijských her v Pekingu předvedl druhý nejlepší výkon kariéry a může opět myslet na kvalitní výsledky. Poučil se prý z výpadku na halovém mistrovství Evropy, kde nepostoupil z kvalifikace, ač byl považován za jednoho z adeptů na cenný kov. "Už se to nikdy nesmí opakovat. Musím si pohlídat víc rozběh, tam v zimní sezoně byla chyba," uvedl.

Na Strahově dnes takový problém neměl. Atletům přálo počasí i vítr, byť se občas na stadionu Evžena Rošického točil. "Chtěl jsem skočit mírnější limit, tohle je nad plán," zmínil se o potřebném výkonu 805 cm.

Jeho nejdelší pokus prý přitom nebyl technicky dokonalý. "Nebyl to úplně vydařený skok, takže je dobré vědět, že jsou rezervy," řekl třiadvacetiletý dálkař. Příprava se mu vydařila. "Teď už jen přidávat centimetry," dodal s tím, že by se chtěl dostat na 830 cm.

Svoboda zaběhl druhý nejrychlejší čas v Evropě i přesto, že závod málem nestihl. Žil v domnění, že start finále jeho disciplíny je skoro o půl hodiny později, a přiběhl do bloků skoro nerozcvičený. "Pěkně mě to rozčílilo, nějak jsem se na to asi blbě podíval," uvedl bronzový medailista z halového ME v Turíně. "Málem jsem to nepřežil," komentoval dramatickou situaci jeho kouč Ludvík Svoboda.

Těsně unikl limit na mistrovství světa Lucii Škrobákové, halové vicemistryni Evropy, která vyhrála 100 metrů překážek za 13,13 sekundy. K požadovanému času jí chyběly tři setiny. S limitem B může na MS pouze jeden atlet v případě, že tři další nebudou mít splněné přísnější kritérium.

Dobré výkony předvedl Roman Šebrle, který ladí formu na mítink v Götzisu příští víkend. Do dálky skočil 769 cm, překážky proběhl v času 14,29 sekundy, koulí vrhl 15,10 metru a diskem hodil 49,46 metru. "Ještě se pořád cítím trochu unavený, ale potvrdilo se mi, že na těch 8800 letos mám," radoval se Šebrle.

V prvním závodu pět měsíců od narození syna skočila Pavla Rybová o tyči 370 cm. "Tak brzy po porodu ještě žádná tyčkařka neskákala," uvedla bývalá halová mistryně světa i Evropy, která má syna Jiřího s bývalým vícebojařem Jiřím Rybou. "Mám chuť skákat dál. Uvidíme, jak mi to půjde," prohlásila.

Reklama