Hlavní obsah

Novotný odčaroval osmičku a nechce zopakovat fiasko

Michal OsobaPrávo

Dlouho Roman Novotný snaživě obtesával osmimetrovou metu, ale vždy z té špatné strany. Jako by pro něj byla hranice světové dálkařské elity zakletá. Až loni ji při extralize na Julisce poprvé s regulérní podporou větru prolomil.

Článek

Od té doby pro něj výkony začínající osmičkou nejsou ničím výjimečným, jeden předvedl i při finále pekingské olympiády. „Nechci říkat, že jsou u mě skoky za osm metrů běžné, ale tu magičnost pro mě ta hranice už ztratila,“ připouští třiadvacetiletý skokan.

Nejčerstvější přírůstek do rodiny jeho osmimetrových skoků z nedělní extraligy na Strahově má hodnotu 816 cm. V Evropě letos ještě nikdo dál neskočil, na celém světě pak jen šest borců. Novotný tak už má jistý start na mistrovství světa v Berlíně – na rozdíl od loňského roku. „To jsem honil limit do poslední chvíle,“ vybavuje si Novotný, jak si Peking zajistil těsně před uzávěrkou nominace osobním rekordem 821 cm.

Po OH Novotný změnil trenéra, připravuje se pod vedením Michala Pogányho. „Podmínky mám profesionálnější, na jaře jsem byl doma jen osm dní, zatímco loni jsem strávil naopak za tu dobu celkem 14 dní na soustředění,“ porovnává. Ohrožen ponorkovou nemocí se ale necítí. „Máme skvělou skupinu, v ní ta soustředění utíkají dobře,“ pochvaluje si.

Základem bude postup z kvalifikace

První ostrá zkouška pod Pogányho vedením v podobě halového mistrovství Evropy ale Novotnému nevyšla. Vyřazením v turínské kvalifikaci byl zdrcen. „S trenérem jsme to analyzovali, udělal jsem tam spoustu chyb. Musím se poučit,“ předsevzal si s ohledem na MS. Tam chce minimálně zopakovat osmou příčku z Pekingu. „Základem bude postoupit z kvalifikace a nezopakovat to fiasko z Turína,“ říká.

Když skok dlouhý 816 cm předvedl před prázdnými strahovskými tribunami, k čemu ho vyburcují nabité stadióny na velkých mítincích? „Je pravda, že jsem závodní typ, na tréninku skáču maximálně 750,“ přiznává. Mohl jet na Zlatou ligu do Berlína, ale přednost dostane 17. června ostravská Zlatá tretra.

„Oboje bych nezvládl, protože po ní je ještě mistrovství Evropy družstev. A Ostrava je doma, navíc tam bude určitě taky fantastická atmosféra a skvělá konkurence. Mají přijet i Saladino a Bayer,“ těší se na souboj s olympijským vítězem a dálkařskou senzací halového mistrovství Evropy v Turíně.

Reklama