Hlavní obsah

Na Odložilově memoriálu chce Špotáková hodit oštěp za 70 metrů

PRAHA

Hlavní hvězdou 16. ročníku Memoriálu Josefa Odložila bude olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Ta v úterý při svém prvním závodu hodila 65,96 metru. A tak pořadatelé mítinku doufají, že její oštěp v podnělí 8. června dolétne za sedmdesátimetrovou hranici. Pokud vylepší světové maximum, dostane úřadující mistryně světa i náležitou odměnu.

Článek

Špotáková v pondělí skvěle zvládla státní závěrečné zkoušky na České zemědělské univerzitě a o den později zazářila také při svém prvním letošním startu, když hodila 65,96 metru. "Cítím se velmi dobře. Takový skvělý začátek do sezóny se mi ještě nepovedl. Určitě k tomu přispěl i nový oštěp, který mi sedl," vyprávěla na čtvrteční tiskové konferenci Barbora Špotáková.

"Cítím, že sedmdesátimetrová hranice není daleko. Světový rekord může padnout kdykoli," prohlásila úřadující mistryně světa. A proto očekává, že na Memoriál Josefa Odložila ji přijdou fanoušci podpořit. "Budu závodit na domácím stadiónu, už se moc těším. Věřím, že se mi bude házet tak dobře jako loni," dodala čerstvě vystudovaná inženýrka.

A i samotní pořadatelé doufají, že oštěp Barbory Špotákové poletí hodně daleko. "Pokud se Báře podaří překonat světový rekord, dostane od nás odměnu. Dvacet tisíc dolarů," oznámil ředitel mítinku Miroslav Ševčík. A co na to oštěpařka? "Určitě je to zajímavá nabídka," řekla s úsměvem na tváři.

Šebrle se představí v dálce a kouli

Kromě oštěpu se na mítinku bude závodit ještě v dalších šestnácti disciplínách. Vzhledem k tomu, že ve startovní listině na 100 metrů je hned několik sprinterů, kteří už zaběhli po deset sekund, očekávají organizátoři, že by mohl být překonán dosavadní rekord mítinku 10,10 sekundy. Hlavním závodem bude již tradičně běh na 1500 metrů, ve kterém Josef Odložil získal v roce 1964 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu.

Dalším vrcholem dne by měla být soutěž kladivářů. O prvenství by mohli bojovat dva olympijští vítězové - Slovinec Primož Kozmus, který získal loni zlato v Pekingu a Polák Szymon Ziolkowski, jenž přivezl nejcennější kov z olympijských her v Sydney v roce 2000. O dobré umístění se v této elitní společnosti pokusí i český zástupce Lukáš Melich.

Z českých hvězd se dále představí všichni tři medailisté z letošního halového mistrovství Evropy - bronzoví Petr Svoboda a Roman Šebrle a stříbrná Lucie Škrobáková. Na 110 m překážek změří své síly Petr Svoboda se stříbrným z olympiády v Pekingu, Davidem Paynem z USA.

Roman Šebrle se objeví spolu s Romanem Novotným v dálce, a poté si ještě zkusí vrh koulí. V disku bude bojovat o vítězství Věra Cechlová – Pospíšilová s trojnásobnou mistryní světa Němkou Frankou Dietzschovou a Ukrajinkou Olenou Antonovovou, bronzovou medailistkou z olympijských her v Pekingu. Vstupenky budou jako v předchozích letech zdarma a budou slosovatelné.

Reklama

Související témata: