Hlavní obsah

Gay v úvodu sezóny věří, že může být Boltovi rovným soupeřem

NEW YORK

Loňská sezóna ani olympiáda v Pekingu se Tysonu Gayovi nevydařila, v letošním roce je ale americký sprinter podle všeho zpátky v bývalé formě. Na mítinku v New Yorku hodil o víkendu rukavici svému největšímu soupeři a světovému rekordmanovi Usainu Boltovi, neboť jeho výkon 19,58 sekund v běhu na 200 metrů znamená třetí místo v historii a jen 28 setin ztrátu za rekordem Jamajčana z olympijského finále.

Článek

"Myslím, že Usain je z mého výkonu rozrušený," spekuloval Gay po svém prvním startu sezony. Gay věří, že Boltovy výkony pro něj nejsou nedosažitelné. Ani čas 9,69 sekundy na stometrové trati. "Doufám, že jsem schopen běžet také tak rychle," věřil Gay, jehož osobní maximum na 100 metrů je 9,77 z loňského roku. V Pekingu však nečekaně vypadl už v semifinále. "Po tomto výkonu (v New Yorku) je však moje sebevědomí úplně někde jinde," věřil si Gay na další skvělé časy.

Vynikající výkon přitom předvedl hned ve svém prvním letošním startu. Bolta čeká úvodní dvoustovka roku na konci června při národním šampionátu, před tím ještě 17. června poběží stometrový sprint při Zlaté tretře v Ostravě, kde bude největší hvězdou. "Inspiroval mě, abych trénoval ještě víc a lépe," prohlásil Gay.

Zda se potká s Boltem ještě před mistrovstvím světa v Berlíně, je však hodně nepravděpodobné. Jen těžko si některý pořadatel mítinku dovolí vyplatit horentní sumu za oba sprintery. Vždyť jen Bolt si bere za start kolem 250 000 dolarů, zhruba pět milionů korun. "Nemám v hlavě, kde poběžím. Musím si sednout s manažerem a domluvit se," řekl Gay s tím, že na vzájemný souboj se už teď těší. Chce se ale specializovat hlavně na 100 metrů. "Neplánuji, že bych při americké nominaci běžel obě tratě," měl jasno.

Reklama