Hlavní obsah

Whiteová bude bojovat o zlaté medaile z MS

MONAKO/MOSKVA

Americká sprinterka Kelli Whiteová, dvojnásobná mistryně světa, hodlá všemi prostředky bojovat proti mezinárodní atletické asociaci IAAF, jež ji uznala vinnou z užití stimulantu modafinilu.

Foto: ČTK/AP

Kelli Whiteová

Článek

Whiteová měla pozitivní test na nedávném světovém šampionátu v Paříži po závodu na 100 metrů na modafinil. Modafinil je stimulant, považovaný za lehký doping, a není výslovně uveden na seznamu zakázaných prostředků. Whiteová se hájila tím, že lék užívala proti narkolepsii, chorobě, projevující se únavou. IAAF však její vysvětlení nepřijala.

Po vítězství na dvojnásobné trati však byl její vzorek negativní. Whiteová chce dosáhnout zejména toho, aby jí nebyly odebrány obě zlaté medaile, čímž IAAF pohrozila. "Nic takového, budu bojovat, abych o obě medaile nepřišla," řekla Whiteová v dnešním rozhovoru pro CNN. "Myslím, že mám dost velkou šanci," věřila. "Když jsem přišla o renomé, nechci přijít o medaile," dodala.

Asociace případ předala Antidopingové agentuře USA, jež rozhodne o výši trestu. Pokud Američané čtyřiadvacetiletou Whiteovou nepotrestají, IAAF celý případ předá Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

Může vydělat tisíce

Hrozí ji také odebrání prémie 120 tisíc dolarů, kterou dostala za dvojnásobný sprinterský triumf. Whiteová se ale nemusí bát, že by to pro ni mělo vážnější finanční následky. Stejnou částku si totiž může vydělat během osmi dnů, kdy se zúčastní finále Grand Prix v Monte Carlu a mítinku v Moskvě.

Pokud atletka v Monte Carlu vyhraje stovku i dvoustovku, vydělá si 60 000 dolarů. Dalších 75 000 jí pak za vítězství na stovce nabídli pořadatelé moskevského mítinku, který se koná 20. září.

Reklama

Související témata: