Hlavní obsah

Zranění překážkáře Svobody není vážné, přípravu směřuje k MS

PRAHA

Moc chtěl vylepšit vlastní český rekord v běhu na 110 m překážek. Zdraví ale bylo proti. Překážkář Petr Svoboda měl na pondělním Memoriálu Josefa Odložila dobře rozběhlý závod. Nakonec ale od cíle dokulhal s poraněným stehnem. "V úterý ráno jsem byl na ultrazvuku. Naštěstí by nemělo jít o žádné vážné zranění," oddychl si čtyřiadvacetiletý atlet.

Foto: René volfík, ČTK

Zraněný překážkář Petr Svoboda při Memoriálu Josefa Odložila

Článek

„Zaspal jsem na startu, tak jsem se pak snažil zrychlit. Cítil jsem, že se dotahuji na ostatní, ale asi jsem se přecenil. Najednou mě zatahalo stehno a udělala se mi boule,“ vyprávěl zklamaný Petr Svoboda. „Moc mě to mrzí, protože na Dextera Faulka jsem si věřil a klidně jsem mohl vylepšit český rekord."

V úterý ráno Petr Svoboda absolvoval v pražské nemocnici ve Střešovicích vyšetření. "Byl jsem na ultrazvuku. Naštěstí tam nemám krev ani vodu. Takže by nemělo jít o žádné vážné porušení svalu," oddychl si čtyřiadvacetiletý atlet. " Až mi zmizí boule, půjdu ještě na jedno vyšetření, abych měl jistotu, že šlo opravdu jen o křeč," dodal.

V poslední době Petra Svobodu trápila také achilovka. "Nejspíš to bude mít spolu souvislost. Bolí mě levá achilovka, a tak ji podvědomě šetřím. Tím pádem o něco více zatěžuji pravou nohu. Díky kryokomoře se problémy nezhoršují, ale k úplnému vyléčení zatím nic nevede," smutnil Svoboda.

Na Zlatou tretru možná nedorazí

Příští týden ve středu se v Ostravě uskuteční tradiční mezinárodní mítink Zlatá tretra. Na ní by se měla česká jednička v běhu na 110 m překážek představit po boku světového rekordmana Kubánce Dayrona Roblese. "Zatím není jisté, jestli do Ostravy přijedu. Nerad bych totiž léčbu uspěchal," přiznal závodník pražského Olympu.

"Pro mě je letos vrcholem srpnové mistrovství světa v Berlíně. Moc bych tam chtěl bojovat o přední příčky, a na to musím být zdravý. Přípravu budu tedy hlavně směřovat k šampionátu," vysvětloval bronzový medailista z letošního halového mistrovství Evropy. "Nerad bych se opakovaně zranil, jako před březnovým HME. Musím se tentokrát pořádně vyléčit. Na každý den mám nyní od rána do večera naplánované rehabilitace."

Největším protivníkem je zdraví

"Mým největším protivníkem je zdraví. Přijde mi, že začínám mít smůlu na domácích závodech. Přitom v zahraničí se mi daří. Nevím, čím to je. Možná nervozitou, že se chci doma předvést a dokázat, že má Česká republika dalšího atleta světové úrovně. Místo toho ale ukážu, že má dalšího atleta, který se dokáže zranit doma," líčil český rekordman.

I přes všechny peripetie stále věří, že svůj vlastní český rekord brzy vylepší. "Musím se teď dát dohromady, abych mohl zase trénovat rychlost. A pak udělám vše pro to, abych ještě letos český rekord překonal," uzavřel překážkář Svoboda.

Reklama