Hlavní obsah

VIDEO: Zlatá tretra plná hvězd - představí se deset olympijských vítězů

PRAHA

Přesně za týden ve středu 17. června se v Ostravě uskuteční již 48. ročník prestižního mezinárodního mítinku Zlatá tretra. A i letos bude nabitá řadou atletických hvězd. Pořadatelé přislíbili účast deseti olympijských vítězů a deseti mistrů světa. Hned v několika disciplínách budou k vidění velmi zajímavé souboje, a tak se možná vítkovický stadión dočká i světového rekordu...

Článek

Největším tahákem bude účast trojnásobného olympijského vítěze Jamajčana Usaina Bolta, který se představí v běhu na 100 metrů. "Před pár dny jsem mluvil s Boltovým manažerem, vše je prý v pořádku. Ve čtvrtek se Usain zúčastní závodů v Torontu a v sobotu už přiletí do Ostravy. Věřím, že na vítkovickém stadiónu zaběhne skvělý čas," řekl sportovní manažer mítinku Alfonz Juck.

Dalším velkým lákadlem bude soutěž oštěpařek. Vedle olympijské vítězky a světové rekordmanky Barbory Špotákové se objeví i další dvě medailistky z olympiády v Pekingu - stříbrná Ruska Maria Abakumovová a bronzová Christina Obergföllová z Německa. Právě německá závodnice je v tuto chvíli v čele letošních světových tabulek. "Určitě bych chtěla vyhrát, to je můj první cíl," přiznala Barbora Špotáková v telefonickém rozhovoru na středeční tiskové konferenci.

"A když se mi povede vylepšit rekord mítinku (67,72 - pozn. red.), budu moc ráda," dodala sedmadvacetiletá oštěpařka, která se nyní připravuje v Nymburku. "Po pondělním Memoriálu Josefa Odložila jsem byla docela unavená. Tak musím nabrat do Ostravy novou sílu. Trochu mě pobolívá achilovka, tak snad se to brzy uklidní. Ale mám radost, protože forma mi pořád stoupá."

Světový rekord by měl padnout v hodinovce a na 20 000 m

Rekord mítinku očekávají pořadatelé také v závodě na 400 m překážek. V něm se představí olympijský vítěz z Atén 2004 Félix Sánchez z Dominikánské republiky a Američan Bershawn Jackson, mistr světa z roku 2005. "Věřím, že by mohl padnout rekord mítinku, který má v tuto chvíli hodnotu 48,10," přáli si Juck.

Velkou bitvu o prvenství by měli svést také běžci na 800 metrů. Vedle Keňana Asbela Kipropa, stříbrného na 1500 m na olympijských hrách v Pekingu, se představí také jeho krajan Alfred Kirwa Yego, mistr světa z roku 2007 a bronzový z olympiády v Pekingu 2008. Jejich soupeřem bude další olympijský medailista - Ahmed Ismail ze Súdánu, který získal loni stříbro taktéž v Pekingu.

Na Zlaté tretře by měly padat také světové rekordy. Hned o dva se pokusí etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová. Pořadatelé jí ušili na míru běh na 20 000 metrů, v němž bude útočit na světové maximum a zároveň může vylepšit svůj vlastní světový rekord v hodinovce.

Nepřijede Jonesová ani Jelimová

V běhu na 100 m překážek se měla objevit také americká hvězda Lolo Jonesová, ta se ale kvůli zranění nakonec musela odhlásit. Místo ní dorazí její krajanka, mistryně světa z let 2005 a 2007, Michelle Perryová. Zajímavá bude i soutěž kladivářů, v níž se o vítězství rozhodne nejspíš mezi Maďarem Krisztiánem Parsem, lídrem letošních tabulek, a olympijským vítězem z Pekingu Primožem Kozmusem ze Slovinska.

V ženském běhu na 800 m měla být největší favoritkou půlkařka Pamela Jelimová z Keni. Ta ale nakonec kvůli své současné špatné formě nedorazí. Další olympijský vítěz se představí v běhu na 110 m překážek - Dayron Robles z Kuby, který loni na Zlaté tretře zaběhl světový rekord. Ve výšce by měla kralovat Chorvatka Blanka Vlašičová.

Zlatá tretra chce do Diamantové ligy

Ředitel mítinku Jan Železný by atletickou Zlatou tretru rád přivedl mezi absolutní elitu, do Diamantové ligy. "Věřím, že se nám to povede, šanci máme. Na příští středu se už moc těším. Určitě uvidíme skvělé závody a dočkáme se výborných výsledků. Doufám, že se nám povede překonat i divácký rekord (22 tisíc)," přál si držitel světového rekordu v hodu oštěpem Jan Železný.

Vstupenky na tribunu jsou už vyprodány, na stání jsou stále ještě v prodeji za 80 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Začátek hlavního programu bude ve středu 17. června od 17:45.

Reklama