Hlavní obsah

Na ME družstev nebude překážkář Svoboda, Češi budou bojovat o udržení

PRAHA

Příští víkend 20. a 21. června se v portugalské Leirii uskuteční historicky první atletické mistrovství Evropy družstev. Česká republika bude startovat v nejkvalitnější úrovni - Superlize. Spolu s dalšími jedenácti týmy budou čeští reprezentanti bojovat o co nejlepší umístění. Hlavním cílem je však nesestoupit a udržet se tak mezi elitou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Atleti Jiřina Ptáčníková a Petr Svoboda

Článek
Fotogalerie

"Bude to velmi těžké. Podle našich propočtů budeme o deváté místo bojovat s Portugalci, Švédy a Řeky. Věřím, že naši reprezentanti zabojují a my nebudeme mezi  třemi sestupujícími týmy," řekl na čtvrteční tiskové konferenci šéftrenér Václav Fišer.

"Bohužel jsme přišli o překážkáře Petra Svobodu, který se v pondělí zranil na Memoriálu Josefa Odložila. Snad to deváté místo vyválčíme i bez něj," doufal Fišer. Zranění Petra Svobody se nakonec ukázalo vážnější. "Ve čtvrtek ráno jsem byl na magnetické rezonanci. Ta ukázala, že mám natržený sval. Přibližně čtyři týdny bych se měl léčit a rehabilitovat. A pak se hned vrhnu do přípravy na srpnový světový šampionát," vyprávěl smutný Svoboda.

Největší hvězdou českého týmu bude oštěpařka Špotáková

Letos poprvé se uskuteční mistrovství Evropy družstev, které navazuje na bývalý Evropský pohár. Ve dvou dnech budou ženské a mužské týmy bojovat o co nejvíce bodů. Ve dvaceti disciplínách se představí z každé země jeden zástupce, vítěz obdrží dvanáct bodů, poslední jeden.

Body z ženských a mužských disciplín se budou sčítat dohromady. Česká republika se v nejvyšší úrovni - Superliga - utká s Německem, Itálií, Polskem Ruskem, Francií, Španělskem, Velkou Británií, Ukrajinou, Švédskem, Řeckem a domácím Portugalskem.

Nejvíce bude český tým spoléhat na olympijskou vítězku a světovou rekordmanku v hodu oštěpem Barboru Špotákovou. Dále na diskařku Věru Cechlovou-Pospíšilovou, překážkářku Lucii Škrobákovou a výškaře Jaroslava Bábu, který tuto středu skočil 231 cm a nominoval se tak na MS. Skvělý výkon je očekáván také od dálkaře Romana Novotného, jenž už letos překonal osm metrů.

Na ME družstev se budou zkoušet nová pravidla

A aby byla atletika ještě o něco atraktivnější, budou na evropském šampionátu nová pravidla. Tak například v bězích bude platit pravidlo tzv. nulové tolerance, což znamená, že za předčasný start bude okamžitá diskvalifikace a družstvo tak nezíská ani bod.

Změnou projdou i vrhy, hody, dálka a trojskok. Závodníci budou mít k dispozici jen čtyři pokusy. Všichni účastníci absolvují nejprve dva kvalifikační pokusy. Šest nejlepších postoupí do třetí série. A k poslednímu čtvrtému pokusu postoupí jen čtyři nejlepší. Ve výšce a tyči budou moci závodníci chybovat jen čtyřikrát, jakmile budou mít na svém kontě čtyři křížky, v soutěži končí.

Závodit už budou v nových dresech

Český atletický svaz představil na tiskové konferenci také novou kolekci oblečení pro reprezentanty. V letošním roce bude české atlety oblékat firma Puma, v téměř stejných dresech běhá i nejrychlejší muž planety, trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman Usain Bolt. "Když jsem viděl poprvé nové dresy, byl jsem v šoku. Jsou nádherné. Věřím, že v nich předvedu skvělé výkony," řekl překážkář Svoboda.

Nominace ČR:
Muži: 100 m: Schiller, 200 m: Vojtík, 400 m: Götz, 800 m: Holuša, 1500 m: Belada, 3000 m: Kocourek, 5000 m: Živec, 110 m př.: Sajdok, 400 m př.: Prorok, 3000 m př.: Mikulenka, výška: Bába, dálka: Novotný, trojskok: Cholenský, koule: Žalský, disk: Pudivítr, kladivo: Melich, oštěp: Veselý, 4x100 m: Žilka, Vojtík, Schiller, Veleba, R. Šulc, 4x400 m: Götz, Szetei, Prorok, Klofáč, Jiráň.
Ženy: 100 m: Čechová, 200 m: Čechová, 400 m: Bartoníčková, 800 m: Masná, 1500 m: Čapková, 3000 m: Všetečková, 5000 m: Kamínková, 100 m př.: Škrobáková, 400 m př.: Hejnová, 3000 m př.: Lustigová, výška: Straková, dálka: Korešová, trojskok: Šestáková, koule: Kárníková, disk: Cechlová, oštěp: Špotáková, kladivo: Ledvinová, 4x100 m: Mazáčová, Hřivnová, Čechová, Táborská, Korešová, 4x400 m: Bartoníčková, Eidrnová, Hejnová, Masná, Mráčková.

Reklama