Hlavní obsah

Na Zlaté tretře poběží tři keňské steeplařské hvězdy

OSTRAVA

Jedním z vrcholů Zlaté tretry v Ostravě by mohl být běh na 3000 metrů překážek. Do startovní listiny středečního atletického mítinku přibyli poslední olympijští vítězové Brimin Kipruto a Ezekiel Kemboi z Keni, poběží i jejich krajan a několikanásobný účastník ostravského závodu Paul Koech.

Článek

Vítěz z Pekingu Kipruto je rovněž úřadujícím mistrem světa z Ósaky. Držitel zlata z Atén Kemboi má letos skvělou formu, v květnu v Dauhá zaběhl výkon roku a osobní maximum 7:58,85 minuty. To je jen pět sekund od světového rekordu, který drží od roku 2004 Katařan Saíd Saif Šahín.

Kipruto ještě pod osm minut neběžel, zatímco Koech má takový výkon na svém kontě hned šestkrát. Jeho osobní maximum má hodnotu 7:56,37 minuty. Rekord ostravského mítinku 8:06,14 minuty zaběhl před sedmi lety Keňan Wilson Boit Kipketer a organizátoři věří, že jeho čas bude překonán.

Pořadatelé rovněž oznámili soupeře pro Jamajčana Usaina Bolta, největší hvězdu mítinku. Na startu budou stovky s ním budou tři sprinteři s osobními rekordy pod 10 sekund - Francouz Ronald Pognon, Američan Marcus Brunson a Samuel Francis z Kataru. Přijede i vítěz Zlaté tretry na 100 metrů z roku 2007 Brit Craig Pickering.

Reklama