Hlavní obsah

Výškařka Vlašičová: V létě bude zase hodně těžké mě porazit

Michal OsobaPrávo

Usain Bolt už je v Ostravě od soboty, v pondělí na letišti v Mošnově přistála další početná ekipa hvězd středeční Zlaté tretry. Mezi nimi v modrém tílku a černých brýlích i výškařská mistryně světa Blanka Vlašičová. „Kdybych věděla, že tu bude tolik novinářů, víc bych se upravila,“ vtipkovala. Porážka v Berlíně s Friedrichovou ji o dobrou náladu nepřipravila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová

Článek

Zklamání z první letošní porážky pod širým nebem tedy již odeznělo?

Beru to tak, že to byla krásná soutěž a diváci se skvěle bavili. I pro mě je dobré, že mám tak kvalitní soupeřku, a ženská výška má to štěstí, že v ní padají tak dobré výkony hned zkraje sezóny.

Diváci si na své určitě přišli, ale pro vás musejí být porážky skličující. Ještě nedávno jste byla neohroženou vládkyní výšky, teď se o tuto roli musíte dělit. Jak to přijímáte?

Je to sport a v něm nikdy nemůžete čekat, že budete neporazitelní. Víte, já myslím, že můžu být pyšná, že jsem součástí historie. A teď se skutečně píše výškařská historie, když na jednom mítinku skočí dvě závodnice 203 a 206 a potřebujete vyrovnat světový rekord, abyste vyhrála. To je přece pro atletiku dobrá věc. A já vím, že neskáču špatně. Jen potřebuju trochu víc výbušnosti při odraze a to přijde. Když si odpočinu a dostanu se do své nejlepší formy, v létě bude zase těžké mě zdolat.

Výsledky Vlašičové na Zlaté tretře:
2002187 centimetrů6. místo
2003195 centimetrů5. místo
2004196 centimetrů1. místo
2006200 centimetrů1. místo
2008205 centimetrů1. místo

Takže už se těšíte na odvetu s Friedrichovou a na okamžiky, kdy jí budete moci porážku vrátit?

Rozhodně se nesoustředím na soupeřky. Atletika je individuální sport a musíte se koncentrovat hlavně na techniku, a ne se dívat, jak skáčí ostatní. Ještě je brzy na to, abych byla v nejlepší formě. Jsme na začátku sezóny a budu skákat mnohem lépe, to mi věřte. Až se znovu potkáme, dám do toho všechno, co umím, ale těším se na všechny soutěže.

Věříte, že už ve středu na Zlaté tretře budete připravena na velké výkony?

Soutěž v Berlíně byla náročná, ale já se cítím odpočatá už teď. Na Ostravu mám samé pěkné vzpomínky, vždycky se mi tu skákalo dobře. Tak snad v té tradici budu pokračovat.

Prý jste si od organizátorů vyžádala před mítinkem specialistu na péči o nehty. Chcete snad překvapit nějakým speciálním designem?

To ne. Ale jsem přece žena, takže musím myslet i na tyhle záležitosti, jako je make-up nebo úprava nehtů. Tak třeba si tady v Ostravě najdu osobního manikéra (úsměv).

Velké prohry Vlašičové
PEKING 2008
Měla šňůru 34 vítězství v řadě, ale v nejdůležitějším závodě – olympijském – neuspěla. Senzační vítězkou se stala původem vícebojařka z Belgie Hellebautová, Vlašičová na pokusy prohrála.
BRUSEL 2008
Spravit chuť po pekingské porážce si mohla podílem na jackpotu ze Zlaté ligy. Jenže poslední závod seriálu v Bruselu jí nevyšel, prohrála s Němkou Friedrichovou.
TURÍN 2009
Z halového mistrovství Evropy odjížděla dokonce bez jakékoliv medaile. Po problémech se zády skončila až pátá, zlato slavila Friedrichová.
BERLÍN 2009
A zase ta Friedrichová. První závod nového ročníku Zlaté ligy v dějišti letošního mistrovství světa vyhrála opět Němka, dokonce ohrožovala světový rekord Bulharky Kostadinovové.

Reklama

Související témata: