Hlavní obsah

Bolt je dobře naladěn a ve středu chce zrychlit jako auto

OSTRAVA

Sotva vstoupil do místnosti, sál rozzářily na mnoho sekund blesky fotoaparátů. Nejlepší atlet světa Usain Bolt ukazoval bílé zuby v širokém úsměvu, pózoval s křišťálovou Zlatou tretrou a předváděl nejrůznější grimasy. Po chvíli zatnul před fotografy biceps na pravé ruce a dokonce došlo i na jeho vítězné olympijské gesto z Pekingu, kde loni získal tři zlata ve třech světových rekordech.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci v Ostravě

Článek

Jamajský sprinter byl v Ostravě den před svým vystoupením na atletickém mítinku ve svém živlu. Jakmile usedl za řečnický stůl, podíval se z okna. "Zatím to vypadá dobře, kéž by to tak vydrželo," uvedl. Nemá rád zimu ani déšť a sluneční paprsky ho přes sklo zahřály. "Cítím se výborně," prohlásil běžec, který stál organizátory skoro pět milionů korun. A bude stát další dva miliony, pokud překoná na stovce vlastní světový rekord z Pekingu 9,69 sekundy.

To je ale málo pravděpodobné. I kvůli velkému zájmu médií a veřejnosti a kvůli dubnové autonehodě nemá Bolt takovou formu jako loni, kdy do Ostravy přijel běžet dvoustovku jako čerstvý světový rekordman na poloviční trati. "Nejsem ve stejné formě jako loni v tuto dobu. Musím ještě hodně pracovat, ale hlavní je mistrovství světa v Berlíně," řekl.

Minulý týden běžel v Torontu rovných deset sekund, zklamaný ale nebyl. Takový výkon by nejspíš ostravské organizátory úplně nepotěšil. "Bylo špatné počasí, protivítr, nepovedl se mi start," vysvětloval. V Ostravě chce běžet rychleji. "Dobrý čas je 9,8 sekundy," prohlásil. Tím by mohl překonat rekord mítinku, který drží časem 9,85 sekundy jeho krajan Asafa Powell. "Musí být ale dobré počasí, dráha je dobrá," uvedl Bolt.

Na statusu legendy pracuje

Má nakročeno k tomu stát se legendou, k tomu ale musí vyhrávat i v dalších sezonách. "Pracuji na tom," pronesl. Možná by mu také pomohlo, kdyby překonal světový rekord i na čtyřstovce, kterou by v budoucnu mohl začít běhat. "Nechávám to na trenérovi, on dělá tato rozhodnutí a já ho poslechnu," uvedl Bolt. Když v srpnu na mistrovství světa v Berlíně vyhraje, přestup na delší trať ho zřejmě nemine. Přesto popřel zprávy médií, že v Londýně 2012 nehodlá obhajovat svůj titul na stometrové trati.

V Ostravě poběží už potřetí. Nejprve se na Zlaté tretře představil v roce 2006 jako nadějný junior, loni už pokořil na dvoustovce hranici 20 sekund. Může se stát, že by v Ostravě někdy v budoucnu běžel i čtyřstovku? "Nevím, musíme se rozhodnout, pořád je to v jednání. Ale moc se mi do toho nechce," přiznal s úsměvem.

V letošní sezoně zatím sprinteři neběhají nijak skvělé časy. Pod deset sekund se dostali pouze tři. "Stovka zatím není tak dobrá, ale všichni se připravují na Berlín," vysvětloval Bolt. "Já zrychlím stejně jako auto," usmíval se milovník rychlých vozů. Ve středu večer ve 20:20 se během desetisekundového představení za pět milionů korun ukáže, jestli je nejrychlejší.

Reklama