Hlavní obsah

Bolt uchvátil na Zlaté tretře výkonem i svou show

OSTRAVA

Usain Bolt je fenomén a potvrdil to i v Ostravě na Zlaté tretře. Jamajský sprinter prolétl stometrovou trať za senzačních 9,77 sekundy a strhl diváky až k frenetickému skandování a ovacím vestoje. Trojnásobnému olympijskému vítězi se přitom vůbec nepovedl start a jeho reakce na výstřel byla nejhorší ze všech. Přesto vyrovnal třetí výkon historie Američana Tysona Gaye, který ale nemůže být uznán kvůli nedovolené podpoře větru, byť pouze o desetinu sekundy nad limit. Čas ho i tak potěšil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci v Ostravě

Článek

Hlavní ostravské představení v závěru mítinku začalo už na startu posledního dnešního závodu. Do rytmu hudby si Bolt při představování rukama česal vlasy a obočí a za pokřiku fanoušků předvedl své olympijské vítězné gesto. Možná se úplně nesoustředil a také proto zaspal na startu.

"Měl jsem v první polovině trochu problémy to dohánět, ale ten čas je skvělý. V druhé polovině závodu jsem cítil, že jsem rychlý. Je to pro mě známka, že jsem na tom dobře," radoval se v cíli v rozhovoru s novináři.

Organizátoři mu chtěli přisoudit šestou dráhu, v níž loni Kubánec Dayron Robles vytvořil senzačně světový rekord. Jamajčan si ale nakonec vybral pátou dráhu. "Dráha je tady velmi rychlá, dalo se běžet ještě rychleji," prohlásil držitel světového rekordu 9,69 sekundy.

Diváci v ochozech povstali a utichli

Když sprinteři zaklekli do bloků, diváci v ochozech stadiónu povstali a utichli. Hned první start se podařil a spustil rachot, který se stupňoval a vedl až k výbuchu obdivu, když Bolt proběhl cílem. Tolik byl zvědavý na svůj výkon, že se ještě před cílem na šachovnici díval na časomíru. Na opakovaných televizních záběrech bylo vidět, že sprintoval s maximálním úsilím, ne jako na olympiádě, kde rekordní běh v závěru vypustil.

"Chtěl jsem běžet rychle, abych ukázal, že na to mám," vysvětloval Bolt. Minulý týden v Torontu předvedl výkon 10,00 sekundy a spekulovalo se, že po olympijské sezoně není v takové pohodě. Tyto domněnky dnes vyvrátil. "Jsem rychlý, to bylo dneska vidět. Uvidíme, jak se to v sezoně ukáže," prohlásil.

Setrvačností doběhl za cílem ještě dalších 150 metrů úchvatnou rychlostí, po chvíli pózoval s jamajskou vlajkou a rozdal v čestném kolečku i pár podpisů. Dostal také křišťálovou tretru, kterou si na oko dresem vyleštil. Nakonec si užil čestné kolečko v oblíbeném sportovním modelu BMW, s nímž se jako řidič proháněl v neděli na letišti v Mošnově.

Stihl ukazovat vítězná gesta

Popularitu a slávu si užíval. Při rozhovorech s televizními reportéry a žurnalisty stihl ukazovat vítězná gesta směrem k divákům, kteří se seběhli k plotu a skandovali jeho jméno. "Bolte, pojď sem!" křičely fanynky skoro v záchvatu obdivu. Jamajčan nemohl rozumět, ale přeskočil zábradlí a rozdal několik podpisů. "Diváci jsou skvělí. Je příjemné vidět a slyšet, jak křičí, že mě milují. Proto se snažím jim ukázat to nejlepší, co umím," uvedl.

Příští víkend Bolta čeká jamajská kvalifikaci na mistrovství světa, s níž nejspíš nebude mít nejmenší problém. "Letím domů a těším se," řekl. Z Ostravy, kde běžel už potřetí, vyrážel ještě dnes večer. "Počasí se letos vydařilo. Bylo sluníčko, tak jsem si to užíval. Povedlo se to. Rád se sem opět vrátím," slíbil. Pokud slib splní, o show bude v Ostravě postaráno.

Reklama