Hlavní obsah

Zlatá tretra bude o Diamantovou ligu usilovat i nadále

Organizátoři Zlaté tretry Ostrava nadále věří, že nejkvalitnější český atletický mítink může být v budoucnu součástí Diamantové ligy. O zařazení do prestižní série budou také v dalších ročnících usilovat. Z prvotního zklamání, že Zlatá tretra nebyla do vybrané společnosti závodů v příštím roce zařazena, vzniklo odhodlání a přesvědčení, že být nezávislý může mít i svoje velké výhody.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt po vítězství v závodě 100 metrů na mítinku Zlatá tretra v Ostravě

Článek

"Určitě to je zklamání, o Diamantovou ligu jsme hodně usilovali, ale jasně říkáme, že půjdeme dál, počkáme a jednou se tam dostaneme," věřil ředitel závodu Jan Železný. Výhodou zařazení by byl větší ekonomický přínos, na druhou stranu vedení Diamantové ligy samo vybere disciplíny. "Takhle budeme za rok nezávislí a budeme si moci vybírat sami, jaké závody uděláme," našel přednost Alfonz Juck, sportovní manažer mítinku.

Nová soutěž se teprve krystalizuje, pravidla zatím nejsou úplně jasná. Organizátoři chtějí nasmlouvat špičkové světové atlety na sedm mítinků, na nichž by měli povinnost startovat. "Ale s manažery se zatím nikdo o tom nebavil. Špičky mohou mít problém s takovým závazkem," přemítal Juck.

Cestu si našlo 25 tisíc diváků

Letošní Zlatá tretra přinesla ve středu hlavně fenomenální show Usaina Bolta, jenž nalákal do ochozů takřka 25 000 diváků, ale i čtyři výkony roku na světě včetně netradiční dvacítky. Juck opakovaně vyjádřil přesvědčení, že Zlatá tretra může konkurovat jakémukoliv mítinku na světě.

Neměl na mysli jen výkony atletů, které letos přece jen nebyly ve všech případech oslnivé, ale zejména celkový obraz závodu. Ten se po organizační stránce navýsost vydařil. Bolt přilákal davy lidí, stadion musel být krátce po zahájení závodu uzavřen. Atmosféra byla po celou dobu elektrizující. "Já jsem takovou snad ani nikde nezažil," komentoval to Železný, který Zlatou tretru vyhrál za svou kariéru devětkrát.

Zlatá tretra se nebude stěhovat

Zlatá tretra se nebude stěhovat termínově ani na jiné místo. Za rok bude velmi pravděpodobně opět v červnu a k rekonstrukci tribun stadionu ve Vítkovicích dojde po ročníku 2010. O závod byl letos i rekordní novinářský zájem, z celé Evropy přijelo 145 žurnalistů. "Měli jsme i rekord v počtu návštěvnosti naší internetové stránky," upozornil Juck.

Za všechno mohl Bolt. Jeho show uchvátila všechny diváky, mladé fanynky doslova šílely jako na koncertě megahvězd populární hudby. Předvedl nejen divadlo, ale hlavně skvělý výkon. Nebýt o pouhou desetinu silnějšího větru v zádech, než umožňují pravidla, byla by stovka za 9,77 jeho čtvrtý nejlepší výkon kariéry, a to ještě zaspal na startu.

"Ten závod v Ostravě nepodcenil," radoval se Juck. A už přemýšlel, jak Bolta do Ostravy vrátit. "Budeme na tom pracovat, třeba by mohl přijet na svou první velkou čtyřstovku," nadhodil Juck. Přijet za rok by měla i ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, připravený je i projekt pokusu o překonání světového rekordu na 10 000 metrů v podání Etiopanky Meseret Defarové.

Rekord nepadl

Světový rekord v Ostravě nepadl po třech letech, i když se o něj pokoušela Etiopanka Dire Tuneová v závodu na 20 000 m. "Podle plánů a formy jsem to měla překonat, nebylo to nereálné, byla jsem na to připravená," řekla dnes. Svou úlohu nezvládly vodičky. "Ale to je naše chyba," přiznala vytrvalkyně, která si kolegyně na pomoc přivezla sama z Afriky. Zklamali i stýplaři, kteří místo běhu na kvalitní čas pod osm minut dali přednost vzájemným soubojům.

Zlatá tretra letos pomohla i některým českým atletům. Oštěpař Petr Frydrych hodil poprvé v kariéře dvakrát za 80 metrů a řekl si o účast na MS v Berlíně, k limitu chyběly dvě setiny talentovanému půlkaři Jakubu Holušovi, jen kousek od českého rekordu byla překážkářka Lucie Škrobáková.

Reklama

Související témata: