Hlavní obsah

Při atletickém ME družstev se budou zkoušet revoluční pravidla

LEIRIA

Může to být začátek revoluce v atletice. Víkendové mistrovství Evropy družstev, jehož nejvyšší skupinu i s českou reprezentací hostí portugalská Leiria, je pokusnou akcí, při níž se budou testovat změny pravidel. Některé z nich by mohly být uvedeny do praxe již za rok.

Článek

"Doba se mění, mělo by k nějakým změnám dojít. Ale příští rok ještě asi všechny uvedeny do praxe nebudou. Změny mají další návaznosti. Možná k nějakým dojde pro ME, možná na mítincích," řekl nedávno nový předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. "Já to vítám, určitě to bude oživení, i když něco je sporné," uvedl kouč reprezentace Václav Fišer.

Zdá se, že pravidlo nulové tolerance při startu má po vzoru plaveckých závodů největší šanci na úspěch. Už žádný první ulitý start, už žádné zdržování. Atleti si budou muset dávat pozor. "Stačí se zhoupnout v blocích, které budou citlivě nastaveny, a člověk 'uleje', aniž by si to uvědomil," upozornila čtyřstovkařka Jitka Bartoničková.

Počty pokusů v technických disciplínách se mění

Největší změnou jsou počty pokusů v technických disciplínách. Při skocích do výšky a o tyči každý závodník končí v momentě, kdy bude mít čtvrtý neplatný pokus. To může zejména tyčkařům při technicky nesmírně složité disciplíně dělat problémy. I proto, že k dobrému pokusu potřebují správnou tvrdost tyče, správnou vzdálenost stojanů i dobrý vítr. Navíc na každý skok budou mít pouze minutu.

"Já mám zkušenost, že skáču všechno napotřetí," řekla aktuálně nejlepší česká tyčkařka Jiřina Ptáčníková. Bude tedy muset víc taktizovat. "Budou se skákat vyšší základy, míň zvyšování, aby se neplýtvalo," přemítala. "Budou mít šanci závodníci s nižší výkonností, naopak favoritky budou mít občas výpadky," míní.

Při horizontálních skocích, vrzích a hodech nebudou mít diváci nejspíš vůbec přehled o aktuálním pořadí. Atleti budou mít k dispozici maximálně čtyři pokusy, přičemž první dva budou kvalifikační. Po nich bude šest závodníků vyřazeno. Po třetí sérii zbudou pouze čtyři, kteří budou mít nárok na poslední finálový čtvrtý pokus.

Původně se dokonce uvažovalo, že by se ve finálovém pokusu začínalo od nuly, ale od toho organizátoři pod nátlakem atletů ustoupili, neboť by finalisté mohli mít ve výsledcích nakonec horší výkony než ti dříve vyřazení. Rovněž by měl výhodu poslední závodník v zápisu, který by mohl taktizovat podle výkonnosti ostatních.

Osmistovka bez drah

"To by mohlo vyhovovat Petrovi, obvykle hází dobré první pokusy," řekl oštěpař Jan Železný o svém svěřenci Petru Frydrychovi, který na ME do Leirie odcestoval. "Ale aby pak rozhodoval poslední pokus od nuly, to byl úplný nesmysl. Někdo by mohl hodit světový rekord a pak být třetí," našel další důvod. "Závodníci se s tím musejí vyrovnat, ale nepřidá to na hodnotě výkonů. Po dvou pokusech může vypadnout atlet, který by jinak mohl jít ještě o dost dál," dodal Železný.

Další spornou změnou je start v běhu na 800 m nikoliv v drahách, ale u všech běžců naráz ze startovací zaoblené čáry za cílem. "V zatáčce se všichni pozabíjí," myslí si kouč Fišer. Nejlepší český osmistovkař Jakub Holuša ale zůstává v klidu. "Já ostré lokty mám, ale ostatní asi budou mít problémy," usmíval se.

Ke komickým situacím může docházet při vytrvalostních závodech, při nichž budou postupně vyřazeni tři závodníci. V bězích na 3000 metrů a 3000 metrů překážek skončí závod neprodleně pro průběžně posledního běžce v 5. 4. a 3. kole před cílem. Při pětikilometrovém závodu se bude vyřazovat sedm, pět a tři kola před cílem. O body pro tým podle konečného pořadí běžci nepřijdou.

"Neumím si moc představit, když tam budou v cíli poslední závodníci finišovat a doběhnou tak, že to bude muset vyřešit až cílová fotografie, jak se k tomu postaví časomíra a rozhodčí," prohlásil Fišer. Dokonce uvažoval, že nasadí na vytrvaleckou trať například mílaře, který by se dokázal udržet v poli a získal body. "Protože naši vytrvalci nemají výkonnost na to, aby nezametali," dodal kouč.

Reklama