Hlavní obsah

Zraněný americký desetibojař Clay přišel o účast na MS

EUGENE

Olympijský vítěz v desetiboji Bryan Clay se nezúčastní mistrovství světa v Berlíně. Zranil se těsně před domácím šampionátem, který je tradičně jedinou možností amerických atletů nominovat se na mistrovství světa.

Článek

V Eugene začala vícebojařská soutěž už dnes a Clay se po dopoledním rozcvičení rozhodl, že závodit nebude. "Dělal všechno, co mohl, včetně akupunktury. Vůbec nemůže povolit přitahovač stehna," prohlásil jeho manažer Paul Doyle, jenž doufá, že se jeho svěřenec ještě letos v nějakém závodě objeví. "Plánem bylo vzít tento rok trochu volněji a příští sezonu překonat světový rekord," dodal.

Českému obhájci prvenství Romanu Šebrlemu tak ubude velký soupeř na MS, protože prvenství z Pekingu na rozdíl od titulu mistra světa divokou kartu pro start v Berlíně nezaručuje.

Devětadvacetiletý Američan, mistr světa z Helsinek 2005, letos ještě nemá na kontě jediný vícebojařský start. Už když chyběl v květnu v Götzisu, spekulovalo se, zda v této sezoně vůbec nastoupí. Z tradičního rakouského mítinku se tehdy omluvil, protože prý kvůli povinnostem po zlaté olympijské sezoně nestihl kvalitně trénovat. Na posledním MS v Ósace nedokončil pokus o obhajobu kvůli zranění.

Z boje o místa v atletické reprezentaci už s jistotou vypadl bronzový olympijský medailista v běhu na 110 metrů překážek David Oliver. Majitel druhého nejlepšího času v této sezoně se kvůli svalovému zranění stehna z domácího šampionátu odhlásil. Podle přísných kvalifikačních kritérií mohou v americkém týmu startovat na MS pouze medailisté z domácího šampionátu.

Reklama