Hlavní obsah

Již po čtyřicáté budou čeští atleti bojovat o domácí tituly

PRAHA

O nadcházejícím víkendu 27. a 28. června se uskuteční mistrovství České republiky v atletice. Jubilejní čtyřicátý ročník se tentokrát koná na Strahově na stadiónu Evžena Rošického. Šéftrenér reprezentace Václav Fišer věří, že padnou nejen nové české rekordy, ale že další atleti splní limity na srpnový světový šampionát v Berlíně.

Foto: José Manuel Ribeiro, Reuters

Překážkářka Lucie Škrobáková (uprostřed)

Článek

"Očekávám mnoho zajímavých soubojů. Například v tyčce bude o titul českého mistra bojovat hned čtveřice atletů - Jan Kudlička, Michal Balner, Štěpán Janáček a Adam Ptáček," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Václav Fišer. "Samozřejmě jsem také zvědavý, kolik padne českých rekordů. Věřím, že o nové maximum by se mohla pokusit Lucie Škrobáková v běhu na 100 metrů překážek," dodal šéftrenér reprezentace.

"A samozřejmě je mým dalším velkým přáním, aby se atleti pokusili o splnění limitů na srpnové mistrovství světa. Takovým deseti sportovcům by se to mohlo ještě povést (v tuto chvíli má jístou účast na MS 16 atletů - pozn. red.)," přál si Fišer.

Na Strahově se sejde téměř kompletní česká špička. "Chybět budou kvůli zranění překážkář Petr Svoboda, koulař Petr Stehlík a tyčkařka Kateřina Baďurová," oznámil Fišer. Některé disciplíny mají už předem jasné favority. Tituly budou chtít obhájit: oštěpařka Barbora Špotáková, diskařka Věra Cechlová a Roman Novotný ve skoku dalekém. O patnáctý titul mistryně republiky se pokusí vytrvalkyně Petra Kamínková.

Škrobáková chce vylepšit národní rekord

Na loňský úspěšný start chce navázat také stříbrná medailistka z březnového halového mistrovství Evropy Lucie Škrobáková. Česká rekordmanka by právě na domovském stadiónu chtěla vylepšit národní maximum (12,93). "Už se moc těším, na Strahově je rychlá dráha. Akorát mám trochu strach z větru, který se zde točí. Na víkend ale hlásí pěkné počasí, tak snad všechno klapne," doufala Lucie Škrobáková.

"Věřím, že když budu mít dobré podmínky, tak rekord překonám. Určitě by se hezky koukalo na čas 12,90 a méně," přála si sedmadvacetiletá překážkářka. Na hladké čtyřstovce se představí Zuzana Hejnová, která častěji běhá 400 m překážek. "Chtěla bych si na této trati zlepšit svůj osobní rekord, tak proto jsem se rozhodla pro start na ní a ne v překážkách," vysvětlovala Zuzana Hejnová.

Pořadatelé doufají také ve vysokou účast diváků. "Přáli bychom si tak pět tisíc diváků denně," prohlásil organizátor mistrovství Josef Šrámek. "Proto jsme připravili několik doprovodných akcí, zejména pro děti," dodal Šrámek. Vstupenka stojí sto korun a platí po oba dny.

Reklama