Hlavní obsah

Překážkářka Škrobáková: Na čas 12,90 a méně by se krásně koukalo

PRAHA

Skvělou sezónu letos zažívá překážkářka Lucie Škrobáková. Na březnovém halovém mistrovství Evropy v běhu na 60 metrů překážek vybojovala stříbro. A i pod otevřeným nebem se jí daří. V běhu na 100 m překážek atakuje svůj vlastní český rekord (12,93). Její forma stoupá. Sedmadvacetiletá atletka věří, že vygraduje na srpnovém mistrovství světa a poběží tam finále.

Foto: Luděk Svoboda

Lucie Škrobáková s Petrem Svobodou na halovém mistrovství Evropy

Článek

"Určitě je mým velkým přáním dostat se na světovém šampionátu v Berlíně do finále," přiznala Lucie Škrobáková. "Letos se nejlepší časy pohybují kolem 12,75. Takže mám velkou šanci. Navíc jsem zjistila, že v Evropě jsou všechny překážkářky k poražení. A Američanky mají také své slabiny. Jsou sice nesmírně rychlé, ale jejich technika není tak vypilovaná. Často se zamotají do překážky a nedokončí závod," vysvětlovala stříbrná medailistka z březnového halového mistrovství Evropy.

"Na mistrovství světa se může stát opravdu cokoliv. Já udělám vše pro to, abych uspěla. Věřím, že když všechno klapne, můžu jednou zaběhnout čas kolem 12,80," dodala Škrobáková. Své maximum 12,93 by ráda vylepšila již o tomto víkendu na mistrovství České republiky, které se uskuteční na Strahově. "Budu startovat na domovském stadiónu, už se moc těším. Dráha na Strahově je rychlá, akorát mám trochu strach z větru, který se tady točí," vyprávěla členka USK Praha.

"Podle předpovědi by mělo být hezky, tak pokud všechno klapne, mohla bych národní rekord zase vylepšit," přála si. "Určitě by se hezky koukalo na čas 12,90 a méně," dodala s úsměvem na tváři. "Po domácím šampionátu se ještě představím  na pár závodech a pak už budu celou přípravu směřovat k mistrovství světa."

Nová pravidla se jí zamlouvají

Své vlastní české maximum atakovala Lucie Škrobáková již minulý víkend na mistrovství Evropy družstev, kde zaběhla čas 12,94. "Při čtvrtém nebo pátém kroku v náběhu se mi podlomily nohy. A tam jsem trochu ztratila. Jinak to byl technicky vydařený závod," pochvalovala si rodačka z Hodonína. A co říká novým pravidlům? Na ME družstev totiž nebyl povolen ani jeden ulitý start. "Mně to vyhovuje. Starty nejsou mou silnou stránkou, reakci mám vždy vyšší," vysvětlovala.

"Na ME družstev byla tzv. nulová tolerance. Všichni si museli dávat pozor, nechtěli riskovat a startovní reakce se tak vyrovnaly. A já jsem tak měla oproti závodnicím, které se strefují do startu, výhodu. Tuhle změnu v pravidlech bych brala. Možná by ale uškodila světovým rekordům," uzavřela úspěšná atletka.

Reklama