Hlavní obsah

Bolt získal jamajský titul na stovce a vede světové tabulky roku

KINGSTON

Trojnásobný olympijský vítěz Usain Bolt získal titul mistra Jamajky v běhu na 100 metrů. Světový rekordman zvítězil v sobotu v Kingstonu časem 9,86 sekundy, kterým se zařadil na první místo letošních světových tabulek. Jeho největší rival Asafa Powell doběhl v mírném protivětru se ztrátou jedenácti setin na druhém místě, bronz získal za výkon 10,02 další štafetový vítěz z Pekingu Michael Frater.

Článek

Bolt už letos zaběhl stovku za 9,77, na Zlaté tretře v Ostravě mu k tomu ale pomohl vítr o nedovolené rychlosti. Ještě o dvě setiny lepší byl na mistrovství USA v Eugene mistr světa Tyson Gay, jeho čas však rovněž znehodnotily neregulérní podmínky.

Podle Bolta nemá Gay příliš velké šance na překonání jeho světového rekordu 9,69 z Pekingu. "Není to proti Tysonovi nic osobního, ale to by pro něj byl hodně těžký úkol. Hodně mu při tom závodu pomohl vítr a on je přece jen spíš dvoustovkař," prohlásil Bolt. "Do formy se ale vrací Asafa, takže to může být zajímavá sezóna," vyzdvihl stříbrného Powella.

Ten se stále ještě nezbavil potíží s kotníkem, i proto byl s dosaženým časem 9,97 velmi spokojený. "Když si vezmete, že běhám prakticky jen po jedné noze, tak to byl dost dobrý závod," poznamenal Powell.

Ženskou stovku na jamajském mistrovství vyhrála olympijská vítězka Shelly-Ann Fraserová, která se stihla zotavit po dubnové operaci slepého střeva. I přes půldruhametrový protivítr její čas 10,88 sekundy letos rovněž vévodí světovým tabulkám, jen o pět setin pomalejší byla na druhém místě Kerron Stewartová.

Do čela letošního světového pořadí se dostal také Isa Phillips, jenž zaběhl 400 metrů překážek v čase 48,05 sekundy.

Reklama