Hlavní obsah

Rekord nad překážkami vynesl Škrobákovou na čtvrtou příčku na světě

KLADNO

Českým rekordem v běhu na 100 metrů překážek ozdovila Lucie Škrobáková třetí kolo atletické extraligy v Kladně. Vlastní rok staré maximum vylepšila halová vicemistryně Evropy z Turína časem 12,73 sekundy o plné dvě desetiny a zařadila se na dělené čtvrté místo aktuálních světových tabulek.

Foto: José Manuel Ribeiro, Reuters

Překážkářka Lucie Škrobáková (uprostřed)

Článek

Základní část extraligy, jejíž poslední kolo přineslo i dva limity na světový šampionát, vyhráli muži Kroměříže a ženy USK Praha a před mistrovstvím České republiky družstev na konci srpna mají nejlepší výchozí pozici. Do baráže jde osmý a devátý tým, poslední celek sestupuje pro příští sezonu do první ligy.

Škrobáková je nejrychlejší překážkářkou v Evropě. "Už v minulých závodech bylo vidět, že forma je dobrá. A v Kladně to konečně vyšlo. Ale ten výkon mě trochu překvapil, nečekala jsem tak kvalitní čas," prohlásila sedmadvacetiletá závodnice USK Praha.

Limit na mistrovství světa do Berlína splnila trojskokanka Martina Šestáková, která skočila 14,18 metru a mírnější kritérium překonala o osm centimetrů. K limitu A jí chyběly dva centimetry. "Tenhle stadion mám moc ráda, mám tu i osobní dálkařský rekord," radovala se na kladenském Sletišti. Vidí ještě rezervy. "Tak na 14,30 mám," uvedla.

Mírnější limit má po neděli na kontě také tyčkař Jan Kudlička, který skočil 560 cm. Bylo mu to však málo. "Jestliže chceme jet všichni, musím skočit áčko," upozornil Kudlička na stejný cíl pro další členy skupiny Boleslava Patery Michala Balnera a Štěpána Janáčka.

Reklama