Hlavní obsah

Řím očekává letecký den, utkají se všechny dálkařské hvězdy

PRAHA/ŘÍM

Nejrychlejší sprinteři Usain Bolt a Tyson Gay se poprvé utkají zřejmě až na mistrovství světa. To dálkařští titáni se vzájemným bitvám nevyhýbají. Na dnešní třetí díl Zlaté ligy dorazí do Říma osm z deseti nejlepších mužů světových tabulek. A cti v podobě možnosti vyzvat je na souboj se dostalo i nejlepšímu českému dálkaři Romanu Novotnému.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Olympijský šampión Irving Saladino z Panamy – v civilu spíše uzavřený muž, ovšem v dálkařském sektoru rozený dravec.

Článek

Dwight Phillips a Irving Saladino. Dva muži, jejichž bitvy se přibližují věhlasu legendárních klání Carla Lewise a Mika Powella. Jejich nejslavnější duel na MS v Tokiu před 18 lety vyústil v Powellův světový rekord 895 cm. Padne letos?

„K téměř devíti metrům jim pořád ještě kousek chybí. Spíš bych řekl, že rekord v nejbližší době nepadne,“ přemítá Novotný. Nejdále letos zatím skočil Američan Phillips, 874 centimetrů, Panaman Saladino o 11 cm méně. „Víc bych věřil Phillipsovi, je to spíše silový rychlostní typ, Saladino je lehčí, s dobrým odrazem,“ porovnává olympijský finalista Novotný dvě současné dálkařské hvězdy. „Saladino je také uzavřenější, Phillips klasický showman,“ dodává.

Ale nejsou tu jen oni. Autor zázračného skoku z halového ME Sebastien Bayer se už zase přiblížil na centimetr hranici osmi a půl metru. „Měl v přípravě na léto zdravotní problémy, teď se dává dohromady. V Berlíně bude doma, klidně může zase zazářit,“ vzhlíží k mistrovství světa Novotný. Osm a půl metru skočil letos už i africký rekordman Mokoena, s větrem také Australan Lapierre.

Jedna z největších ozdob šampionátu

V Berlíně tak může být dálka jednou z největších ozdob šampionátu. „Tváří se to, že medaile bude za 850,“ přikyvuje Novotný. „Roli ale může hrát únava z kvalifikace, nervozita, záviset bude i na podmínkách,“ říká Novotný.

Sám se s úplnou elitou porovnávat nechce. „Jsem asi o šest tříd jinde než Phillips se Saladinem,“ skromně tvrdí. Ale souboje se nebojí. „Těším se na porovnání s nimi. Teď jsem závodil hlavně doma, byla tam spousta povinných startů jako extraliga, teď si pořádně zazávodím s těmi nejlepšími,“ těší se brněnský skokan, jenž dal startu na Zlaté lize přednost před právě probíhající Univerziádou. „Ale váhal jsem, chtěl jsem škole oplatit, jak mi pomáhá, ale všichni mě přesvědčovali, ať jedu do Říma,“ líčí student Masarykovy univerzity.

Ve věčném městě bude pokračovat i boj o miliónový jackpot, ale už jen v pěti disciplínách. Zlaté číslo na dresu budou mít americká čtvrtkařka Richardsová, etiopský vytrvalec Bekele, finský oštěpař Pitkämäki, jamajská sprinterka Stewartová a ruská tyčkařka Isinbajevová. Další v Berlíně a Oslu neporažená americká překážkářka Cherryová v Římě nestartuje. Přímý přenos vysílá ČT 4 od 20 hodin.

SVĚTOVÉ TABULKY 2009
874 cmPhillips (USA)
863Saladino (Pan.)
850Mokoena (JAR)
849Bayer (Něm.)
842Sdiri (Fr.)
838Berrabah (Mar.)
835Lapierre (Austr.)
834Watt (Austr.)
Kromě Sdiriho budou všichni ostatní v pátek skákat v Římě.

Reklama

Související témata: