Hlavní obsah

Pokusím se o něco výjimečného, slíbil Bolt v Paříži

PAŘÍŽ/PRAHA

Až v pátek se dočká Zlatá liga pořádného lesku. Na jejím čtvrtém dílu se poprvé objeví král světového sprintu a největší současná atletická persona Usain Bolt. V Paříži se nemohou dočkat jeho představení, které bude ve 21.40 h vrcholným číslem mítinku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt

Článek

Sám Jamajčan říká, že do loňské pekingské formy mu ještě něco chybí, přesto zatím letos nikde nezklamal. V Ostravě po špatném startu běžel větrnou stovku za 9,77, v Kingstonu s vypuštěným závěrem za 9,86 s, v deštivém Lausanne dvoustovku za skvělých 19,59 s…

Co předvede na Stade de France? „Když vydrží slunečné počasí, může to být něco výjimečného,“ pronesl Bolt na předzávodní tiskové konferenci. Novináři vyzvídali, co tím myslí. „Něco výjimečného,“ zopakoval se svým typickým laškovným úsměvem.

Dobře ví, že k tomu potřebuje povedený start. „Také jsem na nich pracoval, když jsme s trenérem viděli, kolik jsem na něm v Ostravě ztratil,“ říká téměř měsíc před MS v Berlíně.

„Třeba s tréninkem dvoustovky jsem ještě vůbec nezačal,“ překvapil. „V Lausanne jsem běžel tak rychle jen proto, že kdyby to bylo pomalejší, trenér by mě pak před Berlínem strašně honil,“ vtipkoval svěřenec Glena Millse a doplnil, že sám v jeho trenérských stopách jít nehodlá. „To mě neláká. Já budu mít svůj business a dám nohy na stůl ve své kanceláři,“ těší se Bolt.

V Paříži byl už před šesti lety jako dorostenecký i juniorský mistr světa, ale při seniorském světovém šampionátu tam v roce 2003 ještě nezávodil. Teď hlavně na něj bude zvědavo 50 000 diváků. „Když jsem závodil na juniorském mistrovství světa v Kingstonu v roce 2002, lidi skandovali mé jméno a já byl strašně nervózní. Teď už s tím nemám problém,“ tvrdí.

Mítink Areva, jak zní nový název pařížského podniku, je bez české účasti, živě ho vysílá ČT 2 od 20 hodin. O podíl na jackpotu v hodnotě miliónu dolarů dál bojují jamajská sprinterka Kerron Stewartová, americká čtvrtkařka Sanya Richardsová, ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová a etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele.

Reklama

Související témata: