Hlavní obsah

Atleti vyrazí dobýt Berlín vlakem

PRAHA

Žádný letecký speciál, ani pravidelná linka, česká atletická reprezentace vyrazí do dějiště světového šampionátu v Berlíně vlakem! Netradiční způsob dopravy vyjde levněji svazovou pokladnu, ale cestu po kolejích kvitují i samotní atleti.

Článek

„Nemusím se uskromňovat v balení a můžu si vzít půlku koupelny. A budeme hned vedle jídelního vozu,“ směje se diskařka Věra Cechlová. Ta nabere směr Berlín 16. srpna, největší část 22členné výpravy zamíří do Německa už o tři dny dříve.

„Já jsem za to také ráda. Nemám lítání moc ráda, bojím se. A do 20 kilogramů, které jsou povoleny v letadle, bych se stejně nevešla, když na mítink, kde jsem tři dny, většinou beru 15kilové zavazadlo. Časově to vyjde také nastejno a nemusíme být dvě hodiny předem na letišti,“ pochvaluje si i překážkářka Zuzana Hejnová. Sama se po kolejích dopravovala naposledy do Ostravy na Zlatou tretru. „Je to příjemnější, člověk se projde a natáhne si nohy,“ říkala. To Cechlová lovila v paměti vzpomínku na poslední jízdu vlakem na závody marně.

„Cesta zabere 4 hodiny a 40 minut, začali jsme jízdenky zajišťovat už vloni, kdy nelítal přímý spoj z Prahy do Berlína,“ vysvětluje ředitel Českého atletického svazu František Fojt. „Nádraží je tam úplně nové, vypadá skoro jako letiště. Navíc v centru, asi 3 kilometry od našeho hotelu Berlin-Berlin,“ doplňuje reprezentační šéftrenér Václav Fišer.

Jediný, kdo do Berlína nepojede vlakem, je desetibojař Roman Šebrle. „Já poletím, protože tam chci být až dva dny před závodem, ale zpátky už pojedu s výpravou vlakem,“ plánuje obhájce zlata. Do Berlína budou muset cestovat zvlášť i tyče. „Ty do vlaku nevezmou, dopraví se autem,“ vysvětluje Fojt.

Reklama

Související témata: