Hlavní obsah

Pět jamajských sprinterů nebude kvůli pozitivnímu testu na MS

KINGSTON

Pět jamajských sprinterů, kteří měli na červnovém národním šampionátu pozitivní test na zakázaný stimulant, nebude startovat na mistrovství světa v Berlíně. Do vrcholu sezony, jenž začíná 15. srpna, totiž nestihne jamajský atletický svaz jejich případ vyřešit.

Článek

Kvinteto, do něhož podle spekulací tisku patří i tréninkový partner Usaina Bolta Yohan Blake, bylo testováno na stimulant methylxantin. Ten sice není na seznamu zakázaných látek antidopingové agentury WADA, ovšem podle antidopingových expertů do kategorie nepovolených stimulantů spadá. Většinou se vyskytuje v nosních inhalátorech.

"Berlín nestihnou. Museli bychom je dnes nahlásit do konečné nominace, ale teprve dnes s nimi začne naše jednání, které neskončí dříve než koncem příštího týdne," řekl agentuře Reuters Warren Blake, druhý viceprezident jamajského atletického svazu. "Nemohou být nominováni, dokud nebudou očištěni," dodal.

Vedle dvacetiletého Blakea, jemuž letos za čas 9,93 na 100 metrů patří páté místo ve světových tabulkách, měli podle dřívější zprávy listu Gazetta dello Sport pozitivní test vítězka Her Britského společenství na stovce Sheri-Ann Brooksová, účastník olympijské dvoustovky Marvin Anderson a čtvrtkaři Allodin Fothergrill a Lansford Spence. Celá pětice splnila nominační kritéria pro berlínský šampionát.

O start na MS nejspíš z podobného důvodu přijde i pět brazilských atletů. Účastníci loňské olympiády Bruno Barros, Josiane Titová, Lucimara Silvestreová a dále i Jorge Sena s Lucianou Francaovou měli pozitivní výsledek mimosoutěžní dopingové zkoušky z 15. června. Všichni se museli vrátit z Německa, kam už odcestovali, a čekají na výsledek kontrolního testu.

Reklama

Související témata: