Hlavní obsah

Na berlínskou vřavu má výškaře Bábu naladit klid Krkonoš

Michal OsobaPrávo

Přesně za čtrnáct dnů bude výškař Jaroslav Bába na berlínském olympijském stadiónu napěchovaném 56 000 diváky bojovat o finále mistrovství světa. V dokonalém kontrastu proti bouřícím tribunám je prostředí, které zvolil pro závěrečnou přípravu před šampionátem – horský klídek na kraji Špindlerova Mlýna.

Foto: Auto Podbabská

Český výškař Jaroslav Bába

Článek

Hory před velkou akcí, to je Bábův osvědčený recept na úspěch. „Většina lidí jezdí na stadióny, mně to sedí na horách, kde si psychicky odpočinu. Dodá mi to sílu, je tu klid a krásná příroda, prostě balzám na duši,“ rozplývá se čtyřiadvacetiletý výškař.

Když trénoval ve Vítkovicích u Aleše Dudy, mířil do Tater na Štrbské pleso, se svým novým koučem Janem Janků zvolil prostředí Vojenské zotavovny Bedřichov, kam jezdí třeba i oštěpařka Barbora Špotáková. „V Tatrách byl občas problém s regenerací a maséry, nebyl napuštěný bazén. Tady mi nic nechybí,“ líčí bronzový skokan z aténských OH.

Bába vstává po osmé. „Noci jsou chladnější, ale spí se tu krásně. Kdyby nezazvonil budík, nevzbudím se,“ tvrdí výškař. Během dne absolvuje dvě tréninkové fáze, dlouhé asi hodinu a půl. Když vybíhá krátké úseky do kopce, občas se zastaví pár turistů, aby se podívali, co se na horské silničce děje. Jinak tu má tréninková miniskupina úplný klid.

Hodně času zabere regenerace. Bába využívá vířivky, sauny, pětadvacetimetrový bazén, klasické i lymfatické masáže. Večer se odreaguje s koučem a tréninkovým partnerem Davidem Šuterou kulečníkem, šipkami či kuželkami. Vůbec mu nevadí, že skákat se dá nejblíže ve Vrchlabí, kam se jede asi 20 minut. „Techniku má Jarda dobrou, před šampionátem absolvuje už jen 20 až 25 skoků, to stačí,“ vypočítává Janků.

Svému svěřenci pečlivě hlídá jídelníček. „Snažíme se, aby jedl maso se salátem na úkor příloh,“ popisuje kouč. „Zrovna včera jsem vynechal knedlíky,“ usmívá se Bába. Dobře ví, že za splnění vysněného cíle, tedy medaile z Berlína, by mu takové drobné oběti stály.

BÁBŮV TÝDEN
Pondělí: dopoledne tělocvična, odpoledne krátké úseky do kopce v zatáčce
Úterý: posilovna, krátké sprinty do prudkého kopce
Středa: skokanský trénink na stadiónu ve Vrchlabí
Čtvrtek: volný den
Pátek: výběh po kopcích v okolí Špindlerova Mlýna
Sobota: trénink v posilovně
Neděle: volný den

Reklama