Hlavní obsah

VIDEO: Špotáková chce na MS dokázat, že česká holka umí házet oštěpem nejlépe

PRAHA

Již ve čtvrtek odcestuje světová rekordmanka Barbora Špotáková na mistrovství světa do Berlína, kde bude v úterý 18. srpna obhajovat zlatou medaili z japonské Ósaky. Ze svých soupeřek strach nemá a k dalšímu úspěchu jí kromě několika talismanů bude pomáhat i početná skupina fanoušků. "Chci všem ukázat, že česká holka umí házet oštěpem lépe než Němky," řekla Barbora Špotáková.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

S manažerem Liborem Varhaníkem předstoupila v Praze před novináře oštěpařka Barbora Špotáková. Fotografům zapózovali s maskotem blížícího se berlínského MS v atletice.

Článek

Závěrečná příprava úřadující mistryně světa proběhla tradičně v Nymburce, kde jí s tréninkem pomáhal i trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný. "Letos jsem až na pár problémů s achillovkami zůstala zdravá, což je moc důležité. Stihla jsem tedy vše, co jsem měla před mistrovstvím světa v plánu," pochvalovala si osmadvacetiletá oštěpařka.

"Na soustředění v Nymburce mi radil i Honza Železný, měla jsem totiž rozházenou techniku. Nyní by už mělo být všechno v pořádku a po posledním tréninku jsem s technikou už zase spokojená. Akorát se cítím ještě  trochu unavená, ale to se spraví. Do Berlína se už moc těším,“ přiznala na pondělní tiskové konferenci Barbora Špotáková.

Přes šedesát fanoušků a plyšáci v baťohu

„Den D“ nastane v úterý 18. srpna, kdy by kolem půl osmé večer mělo začít samotné finále oštěpu žen. A světová rekordmanka bude mít na berlínském stadiónu velkou podporu českých fanoušků. „Můj přítel Lukáš zorganizoval docela velkou výpravu, přijede mi fandit asi šedesát známých. Lukáš jim navíc koupil trumpety, takže budou i dost hluční. Věřím, že tam bude skvělá atmosféra,“ přála si olympijská vítězka z Pekingu 2008.

„V Německu závodím ráda. Mám tady kamaráda, který bude fandit se svou rodinou mně. Takže ne všichni Němci budou podporovat domácí závodnice,“ smála se. „A pro štěstí budu mít u sebe také talismany - plyšové lemury, medvěda a nějaké další drobnosti, které vždy před cestou dostanu.“

Do Berlína zamíří úspěšná atletka ve čtvrtek vlakem s celou českou výpravou. „Nelítám zrovna ráda, takže jsem cestu vlakem přivítala. Budeme si s ostatníma holkama povídat a určitě bude velká legrace. A má to ještě jednu výhodu - zavazadel mohu mít mnohem víc než v letadle,“ dodala s úsměvem.

Věří, že hodí sedmdesát metrů

Na vrcholnou akci sezóny jede Barbora Špotáková poprvé v roli obhájkyně. „Motivace se od předešlých závodů určitě liší. Letos jsem párkrát prohrála, nejsem suverénní, ale na druhou stranu moje výsledky jsou konzistentní. Budu se chtít předvést,“ prohlásila. Nervózní trochu jsem, ale to je dobře. Vím, že nesmím nic podcenit a musím jít do závodu naplno. Vždy jsem to zvládla, takže se toho nebojím.“

A co strach ze soupeřek? „Výsledky před světovým šampionátem jsou trochu zavádějící. Nehází se příliš daleko, podle mě to není směrodatné. Mé největší soupeřky budou maximálně připraveny. Ruska Abakumovová už přes měsíc nikde v Evropě nezávodila. Určitě vše podřídila tomu nejdůležitějšímu závodu v roce. Němky Neriusová a Obergföllová budou doma pod velkým tlakem. Myslím, že se bojí víc soupeřky mě než já jich.“

<span>Na medaili bude podle světové rekordmanky potřeba hodit okolo šestašedesáti metrů. A Barbora Špotáková by se sama ráda přiblížila k sedmdesátimetrové hranici. „Je to můj cíl. Chci všem ukázat, že česká holka umí házet oštěpem lépe než Němky,“ uzavřela Špotáková.</span>

Reklama

Související témata: