Hlavní obsah

Na MS bude největší testovací i školící antidopingový program

BERLÍN

Nejrozsáhlejší antidopingový program v historii připravila Mezinárodní asociace atletických federací IAAF ve spolupráci s antidopingovou agenturou WADA pro nadcházející atletické mistrovství světa v Berlíně. Zahrnuje nejen největší testování, ale také vzdělávací program.

Článek

Před šampionátem by měli komisaři ověřit více než 600 vzorků krve, dalších 400 testů krve i moči proběhne přímo po soutěžích. Všechny odebrané vzorky budou testovat akreditované laboratoře v Kolíně nad Rýnem a Drážďanech.

"Tento šampionát je šancí poznat čisté atlety," řekl prezident IAAF Lamine Diack. "Chceme upřít pozornost na ty sportovce, kteří přijeli na šampionát bojovat pouze pomocí vlastních sil a po letech tvrdé práce v tréninku a závodit na základě fair play," upozornil. "Tento program by je měl chránit a oslavovat," doplnil.

Všechny vzorky moči i krve odebrané kvůli mistrovství světa v Berlíně budou uchovány do dalších let pro případ, že by byla odhalena nová metoda testování na nové dosud neobjevené zakázané látky či metody dopingu. "Dopující atleti by se měli právem obávat," glosoval Diack.

Všechny krevní vzorky zároveň budou použity na nově zřízený biologický program, při kterém se výsledky testů přiřazují k profilům jednotlivých atletů. Vzorky pro tento program sbírá IAAF již od ledna letošního roku.

Šampionát má být ale také nejen represí proti dopingu, ale také prevencí. Vzdělávací program se jmenuje "Opravdový vítěz" a speciálně vyškolený tým IAAF bude v místě konání MS k dispozici pro zodpovězení veškerých otázek týkajících se dopingu.

Reklama