Hlavní obsah

Atleti nabrali směr Berlín, bez medailí se vracet nechtějí

PRAHA

Netradičně po železnici odcestovala ve čtvrtek dopoledne první a největší část české atletické výpravy do dějiště mistrovství světa v Berlíně. V německé metropoli se od soboty do příští neděle představí - stejně jako před dvěma lety v Ósace - celkem dvaadvacet českých reprezentantů. Zopakují atleti výkony z Japonska, odkud přivezli tři medaile?

Foto: René Volfík, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková nastupuje do vlaku na nádraží v pražských Holešovicích.

Článek
Fotogalerie

Reprezentační trenér Václav Fišer nemusel v posledních dnech před odjezdem na šampionát strávit žádnou špatnou zprávu a do Berlína odjížděl naplněný optimismem. „Přicházely jen dobré zprávy, stačí připomenout výkon dálkaře Štěpána Wagnera, který v Táboře skočil 815 centimetrů,“ vyprávěl šéf českých atletů před nástupem do rychlíku Alois Negrelli.

Pohoda vyzařovala na nádraží v pražských Holešovicích i z patnáctihlavého davu závodníků, které čekal pětihodinový přesun do Berlína. „Jezdit na závody vlakem není zcela obvyklé, ale osobně jsem ráda, protože létání úplně nemusím. Na kolejích nebudou žádné nečekané turbulence, člověk si nemusí profukovat uši a v jídelňáku si můžete dát pivo nebo kávičku,“ shrnula za všechny obhájkyně zlata z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu Barbora Špotáková.

Potenciál na čtyři medaile

Právě česká oštěpařka by měla být podle Fišerovy medailové kalkulace hlavním trumfem české výpravy. „Přijet bez jediné medaile by znamenalo neúspěch. Na druhou stranu, zopakovat Ósaku by byl malý zázrak. Stát se ale může cokoliv,“ podotkl reprezentační kouč, jenž vedle Špotákové počítá mezi možné medailové adepty dalšího obhájce japonského zlata, desetibojaře Romana Šebrleho, výškaře Jaroslava Bábu a diskařku Věru Cechlovou.

„Další ale mají na postup do finále. Ten čekám od tria překážkářů Lucie Škrobáková, Zuzana Hejnová a Petr Svoboda. Do osmičky může i výškařka Iva Straková, byť ji provázely problémy. Postup mezi osm nejlepších by po úžasné sezóně moc slušel tyčkařce Jiřině Ptáčníkové. Jsou ale i další,“ doplnil Fišer.

Atletická družina bude v německé metropoli ubytovaná v hotelu Berlín ve čtvrti Tiergarten, zhruba deset kilometrů od Olympijského stadiónu. Zatímco reprezentanti se do dějiště světového šampionátu vezli první třídou, jejich sportovní náčiní, stejně jako potřeby pro maséry a další vybavení jelo do Berlína pod dohledem trenéra Boleslava Patery po vlastní ose.

Reklama

Související témata: