Hlavní obsah

Překážkář Svoboda: Ve finále bych si kvůli medaili urval nohy

PRAHA

S velkými ambicemi odjel na nadcházející mistrovství světa v atletice překážkář Petr Svoboda. A i když jej v červnu trápilo svalové zranění, nehodlá ze svých cílů v běhu na 110 m překážek ani o kousek ustoupit. "Chci do finále a tam se už může stát všechno. Kvůli medaili bych si v závodě urval nohy. Já se jen tak nehodlám vzdát," prohlásil čtyřiadvacetiletý Svoboda.

Foto: René Volfík, ČTK

Překážkář Petr Svoboda (vpravo) ve vlaku na nádraží v pražských Holešovicích

Článek

Začátkem června si Petr Svoboda poranil na Memoriálu Josefa Odložila stehenní sval. Tři týdny se léčil a doufal, že se stihne na mistrovství světa pořádně připravit. A vypadá to, že se mu to podařilo. Před odjezdem do Berlína hýřil optimismem. "Už jsem na tom zase dobře. Bylo to podobné jako před halovým evropským šampionátem, tehdy jsem se také zranil. I nyní jsem měl dlouhou pauzu, hodně jsem trénoval a už mám zase velkou chuť závodit," přiznal bronzový medailista z březnového HME.

"Samozřejmě jsem měl trochu strach, aby se mi zranění zase neobnovilo, ale vypadá to dobře. Už vím, na co si mám dát pozor. Musím se více věnovat rozcvičce, protože zranění jsem si vždy přivodil při závodě a ne v tréninku. Potřebuji minimálně hodinu na rozklusání, protažení, procvičení techniky a pak by mělo být všechno v pořádku," vysvětloval český rekordman v běhu na 110 m překážek.

Vše je na správné cestě

Takže cíle na mistrovství světa zůstávají? "Určitě. Ze svých cílů nehodlám ani kousek ustoupit. Chci do finále a tam se už může stát všechno. Kvůli medaili bych si v závodě urval nohy," prohlásil překážkář. "Cítím se dobře, formu mám. Poslední testy, které jsem před odjezdem absolvoval, dopadly skvěle. Myslím, že vše je na správné cestě," dodal čtyřiadvacetiletý atlet.

Rozběh čeká na Petra Svobodu ve středu 19. srpna, semifinále a případné finále pak o den později. Jeho letošním maximem je čas 13, 44. Jaký výsledek by podle něj mohl stačit na cenný kov? "Já bych to viděl v rozmezí 13,10 - 13,20. Doufám, že i mně se takový čas povede zaběhnout. Zlato nejspíš získá Dayron Robbles, ale boj o stříbro a bronz bude otevřený. Může překvapit někdo, s kým se moc nepočítá," kalkuloval s úsměvem na rtech. "A pro štěstí mám s sebou přítelkyni Jiřinku (tyčkařka Ptáčníková - pozn. red.)," uzavřel Petr Svoboda.

Reklama

Související témata: