Hlavní obsah

Snad jsem se dokázal z Turína poučit, říká před MS dálkař Novotný

PRAHA

Dálkař Roman Novotný už moc dobře ví, jak vrtkavá je sportovní štěstěna. Loni v létě se postaral o senzaci osmým místem na olympijských hrách v Pekingu, v březnu pro změnu odjížděl na halové ME do Turína jako kandidát na medaili, ale skončil už v kvalifikaci. Na mistrovství světa do Berlína se proto třiadvacetiletý skokan vypravil s pokorou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dálkař Novotný na mistrovství ČR na Strahově

Článek

Novotného sezóna nemá tak vzestupnou tendenci jako loni, kdy těsně před olympiádou ulétl na osobní maximum 821 centimetrů a na poslední chvíli si zajistil letenku do Pekingu, kde šokoval postupem do užšího finále. Limit pro Berlín sice splnil hned na druhý pokus, v prvních třech závodech venkovní sezóny zdolal osmimetrovou hranici, pak ale začaly centimetry v jeho statistikách ubývat. Při posledním vystoupení na začátku srpna dolétl v Kodani na 786 cm...

„Stejně jako loni před Pekingem je mým hlavním cílem postup do finále. S letošní formou je to navíc všelijaké, takže bych finále bral všema deseti,“ vyprávěl rodák z Přerova ve čtvrtek ráno těsně před nástupem do rychlíku směr Berlín. Sám přitom ví, že může myslet na hranici 830 centimetrů. „K letošnímu maximu určitě mohu ještě něco přidat. Mám potenciál přiblížit se 830 cm, ale uvidíme, zda se to povede ještě letos,“ říkal opatrně.

Ve dvou se to lépe táhne

Na kvalifikační propadák z Turína před vrcholem letošního roku raději ani nevzpomene. „Mluvili jsme o tom s trenérem několikrát, hledali jsme, kde se stala chyba. Snad jsem se dokázal poučit. Přichází to s věkem a přibývajícími zkušenostmi. Ještě v té fázi úplně nejsem, ale třeba na olympiádě to vyšlo,“ přemítal.

V Berlíně bude mít navíc Novotný vítaného spojence - Štěpána Wagnera, který si v červenci zajistil místenku pro Berlín slabším limitem a minulý víkend v Táboře potvrdil rostoucí formu osobním maximem 815 centimetrů. „Štěpánovy výkony mě velice příjemně překvapily. Že budeme v Berlíně dva, beru jako velké pozitivum. Závod je přece jen nápor na nervy a ve dvou se to přece jen zvládá lépe. Ne že by mezi námi nebyla rivalita. Ale taková přirozená a pohodová,“ uvedl.

Kdo v Berlíně dolétne na stupně vítězů si sám Novotný netroufá odhadovat. „Ale při pohledu na letošní tabulky by měl zlato vyhrát Američan Dwight Phillips, stříbro by měl získat Irving Saladino z Panamy a třetí by mohl být Jihoafričan Godfrey Mokoena,“ uzavřel český reprezentant.

Reklama

Související témata: