Hlavní obsah

Špotákovou v Berlíně vzbudili dopingoví komisaři

BERLÍN

Nemilý budíček měla oštěpařka Barbora Špotáková v pátek ráno v Berlíně, dějišti mistrovství světa v atletice. Na dveře jejího jednolůžkového pokoje v hotelu Berlin zaklepali dopingoví komisaři ve chvíli, kdy ještě spala.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková před odjezdem na MS v Berlíně

Článek

"Ale ona je na to zvyklá," mávl rukou její kouč Rudolf Černý. Špotákovou čeká v neděli kvalifikace závodu, v němž by v úterý měla obhajovat titul mistryně světa z Ósaky. Světová rekordmanka se chce soustředit, rozhovor s novináři odmítla, ještě také musí sehnat hotel pro svého přítele Lukáše, který do Berlína přijede v sobotu.

Atmosféra olympijskou vítězku zatím nestresuje, už je zkušená atletka. "Je dobré, že hotel je v centru, i jídlo je kvalitní," vzkázala přes tiskového mluvčího výpravy Špotáková. "Zatím všechno probíhá v klidu, ale je jasné, že nervozita přijde. Ale to by nemělo vadit, naopak," uvedla.

Zprávy o soupeřkách zatím nemá, největší sokyně, domácí hvězda a vedoucí žena letošních světových tabulek Christina Obergföllová přijela až dnes. "Většinou se to ukáže v kvalifikaci," uvedla Špotáková, která nechce žádnou ze soupeřek podcenit. "I kdyby hodily daleko, tak mě to nepřekvapí," ujistila.

O formě Abakumovové nikdo neví

Vedle Obergföllové patří mezi medailové adeptky Ruska Maria Abakumovová, o jejíž formě nikdo nic neví. "Tu jsem neviděla, ale určitě hodí daleko," prohlásila Špotáková. V posledním velkém závodu kariéry bude dobře připravená také další německá oštěpařka Steffi Neriusová. "Ta se určitě umí připravit," upozornila česká favoritka.

Obergföllová byla favoritkou na titul už před dvěma lety v sezoně, v níž neprohrála, v Ósace jí ale Špotáková titul sebrala. Letos Němka závodí před vlastním publikem, navíc si stěžovala na bolest mezižeberních svalů. "Stoprocentně v pořádku nejsem. Pořád to cítím, ale v závodě mě to neomezuje," uvedla oštěpařka v rozhovoru s českými novináři.

Tlak veřejnosti si nepřipouští. "Nemám s tím problém," řekla s tím, že za ní přijede asi devadesát kamarádů. Na vítězství podle ní bude třeba hodit za 68 metrů. "Zlato bude za 69 metrů, to bude stačit," přemítala.

Na stadión nepůjde

Až v pátek Špotáková sežene bydlení pro svého přítele, který zařizuje cestu do Berlína zhruba padesátce kamarádů - fanoušků, chce se dnes ještě vydat za španělskou oštěpařkou Mercedes Chillaovou pilovat jazyk. Platí za dobré kamarádky, společně si loni před finále Grand Prix ve Stuttgartu, kde Špotáková hodila světový rekord, prohlížely záznamy nejlepších hodů Jana Železného. "Takže půjde konverzovat," prohlásil Černý. "A to je tak všechno, co dnes stihnu," glosovala den Špotáková.

Na stadion nepůjde, až v sobotu na rozcvičení. To ji bude čekat i lehké posilování s vodním pytlem, který Černý do Berlína přivezl. "To máme vyzkoušené, jedeme stejný systém jako posledních pár let," prohlásil kouč. "Akorát ten pytel musím naplnit tady, na stadionu mají nízký kohoutek," vykládal Černý s úsměvem.

Špotáková by mohla v kvalifikaci soupeřky zastrašit dlouhým hodem, ale tak to nejspíš nebude. "Jestli se jí to povede, tak spíš samo," tušil Černý. Oštěpařka se musí stoprocentně věnovat předzávodnímu rozcvičení, sám kvalifikační hod na potřebnou hranici 62 metrů ale nemusí být naplno. "Přijeli jsme vyhrát. Dneska už se nenosí tvrdit, že naším cílem je dobře reprezentovat," dodal kouč.

Reklama