Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková: Dneska to byl můj stín

Když se Barbora Špotáková v neděli ráno probudila, jako by to ani nebyla ona. Necítila se dobře, bolela jí ruka, při rozcvičení si připadala jako na nějakém nepovedeném tréninku, jako po náročném soustředění. "Dneska to byl jen stín Barbory Špotákové," přiznala po kvalifikaci, v níž si jediným, ale nikoliv oslňujícím hodem zajistila postup do úterního finále. To jediné ji v neděli uspokojilo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková během kvalifikace na MS v Berlíně

Článek

"Jinak žádná sláva, ještě že to dopadlo takhle," ulevila si. Po sektoru se pohybovala viditelně nervózně, pořád si masírovala svaly na ruce, osahávala bolavý loket. Snažila se motivovat, více než kdy jindy žádala o pomoc kouče Rudolfa Černého.

"Ale nešlo to, hlava chtěla, tělo říkalo úplně něco jiného," řekla. Po pokusu si dokonce ulevila zvučným sprostým slovem. "Dalo se to odečíst," přiznala po shlédnutí záznamu. "To mě trochu mrzí, ale cítila jsem se opravdu příšerně," prohlásila.

Možná se na jejím stavu podepsala únava. V sobotu navštívila španělskou oštěpařku a kamarádku Mercedes Chillaovou, navíc sháněla v okolí hotelu atletů ubytování pro přítele Lukáše, který v neděli do Berlína přijel jako předvoj skupiny asi padesáti fanoušků, kteří dorazí fandit oštěpařce v pondělí.

Problémy s pravou rukou

"Nebylo to vůbec jednoduché," řekla. Obešla asi patnáct hotelů, pomoc odmítla. "To jsem celá já," krčila rameny. Je jí jasné, že nyní musí odpočívat. "Pořád jsem někde trajdala, a když je člověk utahaný, tak neháže dobře," připustila chybu. Přitom spala dobře, i když musela vstávat už v půl sedmé ráno.

Její pravá ruka jakoby v neděli odumřela. "Mám ji mrtvou, musím se o ní začít starat," plánovala. Bolí ji celé předloktí až po lopatku, ze špatné techniky pramení i bolest lokte. "Nohy jsou fajn, ale ruka prostě nejde. Když potřebuju, aby takhle zabrala," luskla prsty na ukázku, "tak nic," doplnila.

Do Berlína přijede její fyzioterapeutka Martina Končalová, v pondělí plánuje Špotáková jednu terapii, v úterý možná i dvě. "Člověka to nevysiluje, ale nabudí," řekla.

V úterý to prý bude jiná Špotáková 

Špotáková do finále půjde jako třetí oštěpařka sezóny, protože po dosud vedoucí ženě světových tabulek Christině Obergföllové z Německa ji v kvalifikaci přehodila také stříbrná olympijská medailistka z Ruska Maria Abakumovová letos nejdelším hodem 68,92 metru.

"Je trochu lepší útočit nikoliv z první pozice, ale myslím si, že se mnou rozhodně počítají, rozhodně si neřekly, že hodí za dva dny zase 63 metrů," uvedla Špotáková.

Věří ve své srdce závodnice, jak to předvedla na olympiádě v Pekingu ve slavném posledním pokusu. "Dneska jsem myslela, že hodím tak 59 metrů, takže těch 63 nakonec bylo překvapení v takovém špatném stavu," uvedla.

V úterý do sektoru prý přijde úplně jiný člověk. "A ony z toho budou překvapené. Budu v pohodě a bude to ráz na ráz o pět metrů dál, jak nic. Prostě jako nic," prohlásila rozhodně Špotáková.

Reklama

Související témata: