Hlavní obsah

VIDEO: Na startu herec, v cíli tanečník. Boltova show si podmanila Berlín

BERLÍN

Nový vynález Boltova sponzora se ujal. Hlediště Olympijského stadiónu bylo v neděli večer obsypáno fanoušky fenomenálního Jamajčana, kteří měli na zádech „Boltovy ruce“, tedy něco na způsob andělských křídel vyvedených do tvaru sprinterovy charakteristické pózy lukostřelce. Stejnou vyšvihl sprinter i před startem finále, přidal pár dalších tradičních hereckých etud, i když srandiček v jeho repertoáru oproti předchozím kolům ubylo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt oslavuje titul mistra světa.

Článek
Fotogalerie

Věděl, že jde o hodně. Vpravo od sebe měl obhájce titulu Tysona Gaye, o jednu dráhu dál se chystal bývalý světový rekordman Asafa Powell. Dosud nikdy se tito tři nepotkali v jednom závodě.

V ochozech pomalu utichaly oslavy domácích stříbrných medailí sedmibojařky Oeserové a koulařky Kleinertové, všechny páry očí směřovaly ke startu stovky. Nebylo vyprodáno úplně do posledního místečka, ale přes 50 000 diváků povstalo, aby mělo víc ze souboje, který vstoupil do atletických dějin.

Spouště fotografů zacvakaly, když osmička rychlíků vpadla do výstřelu. Téměř dvoumetrový Bolt neztratil jak u něj bylo zvykem, na startech znatelně zapracoval. Pak už nezadržitelně pádil do cíle a po očku mrknul na časomíru. 9,58! Čas, o němž se hovořilo jako o teoreticky možném v horizontu několika desítek let zaběhl 22letý Jamajčan v Berlíně.

Spekulace, jak rychlý tenhle muž může být, když vydrží sprintovat až do konce, dostály naplnění. Za své vystoupení si vydělal 160 tisíc dolarů (asi 2,8 mil. korun).

Bolt za cílem proběhl zatáčkou, v rukou mu přistála jamajská vlajka a s bronzovým krajanem Asafou Powellem ukázal, jak šikovní se v karibské oblasti rodí tanečníci. Originální kreaci předvedli na píseň Jennifer Lopez „Let‘s get loud“ a publikum se k hlasitým výjevům nenechalo přemlouvat. Tenhle večer patřil jemu.

Reklama

Související témata: