Hlavní obsah

Slovenský trenér Weiss: Haškův příchod je pro váš tým vzpruhou

Trenér slovenských fotbalistů Vladimír Weiss po remíze na Islandu v přátelském utkání již s napětím očekává zářijový domácí duel kvalifikace o postup na MS 2010 proti České republice. Výhra svěřenců Ivana Haška v přátelském duelu proti Belgii slovenskému kouči ledacos napověděla. "Udělali jste velké změny za pět minut dvanáct a teď se ukáže, co přinesou," vzkazuje Weiss v exkluzivním rozhovoru pro Právo.

Článek

Po přípravném utkání na Islandu, v němž jste remizovali 1:1, jste se hodně zlobil. Co vás nejvíc rozčílilo?

Výsledek, jinak nic. Nemohl jsem se tvářit, že je všechno v pořádku.

Ukázal vám tento zápas něco před zářijovým kvalifikačním duelem s Českem?

To víte, že ano. Každý takový zápas vám něco ukáže. Vám určitě také ledacos napovědělo utkání s Belgií.

Vy jste ten zápas už viděl?

Jistěže a udělal jsem si z něj svoje závěry a rozšířil poznatky. Jistě ale chápete, že vám k tomu nic víc neřeknu.

Ale snad můžete sdělit, co z vašeho pohledu může pro mužstva znamenat příchod takového kouče, jakým je Ivan Hašek?

Tak to samozřejmě ano. Pro vaše mužstvo je to velká vzpruha, protože přišla osobnost, která za sebou má úspěchy hráčské i trenérské a má i svoje charisma. Udělali jste velké změny za pět minut dvanáct a teď se ukáže, co přinesou.

V Česku se diskutuje o tom, že by v Bratislavě mohli nastoupit Koller nebo Rosický. Vnímáte to?

Pochopitelně to čtu, ale nechává mě to klidným. Do zápasu zbývá čtrnáct dnů, což je ve fotbale hodně dlouhá doba. Nikomu to nepřeji, ale může dojít ke zraněním hráčů vašich i našich, které si vynutí změny v sestavě. Nebudu komentovat vaši nominaci, sám mám starosti se slovenskou. Pokud se v té české ti dva objeví, pak to budu řešit.

Mohou se ještě mužstva, jako je české a slovenské, něčím překvapit?

S Ivanem se známe velmi dobře, oba víme, že naše možnosti výběru nejsou tak široké. Sestava se podle nominace dá odhadnout s přesností dvou hráčů či postů. K dílčímu překvapení může dojít, ale nebude to nic závratného.

V reprezentaci máte i svého syna Vladimíra, který v Manchesteru City moc nehraje. Nemáte obavu, že se to při neúspěchu může otočit proti vám?

Toho se nebojím. Vlado svým výkonem dokáže, proč je v reprezentaci.

Při minulém kvalifikačním utkání v Bratislavě byl slovenský tým hodně přemotivovaný, nemluvil o ničem jiném než o vítězství a nakonec 0:3 prohrál. Nemáte obavu, že se to může opakovat, jste favority zápasu...

Toho se nebojím, my jsme nohama na zemi a na ní zůstaneme. Pro nás sice hovoří jarní vítězství v Praze 2:1 a postavení v tabulce, ale každý zápas je jiný. Na sto procent budou motivovaní hráči obou celků, protože to je hlavně pro Česko zápas, který hodně napoví o nadějích v dalším průběhu kvalifikace.

Vy si ale můžete dovolit ho prohrát...

Ale to rozhodně nechceme, protože to je i prestižní duel. Pro nás by vítězství, ale i remíza znamenaly velké přiblížení postupu. Ani v případě prohry není nic ztracené, zatímco český tým by skončil. Vy ale můžete brát body Polákům a Severnímu Irsku, což nám pomůže. Mám všechno spočítané do bodíku, ale to je jen matematika. Praxe může být jiná, věřím, že pro nás bude úspěšná.

Reklama

Související témata: