Hlavní obsah

Šebrle zazářil ve výšce, ale vzápětí znovu ztratil - po prvním dnu je sedmý

BERLÍN

Český desetibojař Roman Šebrle odstartoval boje o obhajobu zlata z mistrovství světa. Po zklamání na stometrovém sprintu mu v Berlíně nevyšla ani koule, ve které se připravil zhruba o 40 bodů. Nicméně výkon v dálce 780 centimetrů si pochvaloval a naprosto spokojený mohl být po výšce, kde překonal 211 centimetrů. Špatný výkon v běhu na 400 metrů jej však znovu zbrzdil a po pěti disciplínách je sedmý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český desetibojař Roman Šebrle na mistrovství světa v atletice

Článek
Fotogalerie

Šebrlemu v Berlíně vedle trenéra Dalibora Kupky pomáhá i jeho manažer Robert Změlík, olympijský vítěz z Barcelony. V pauze před výškou a následnou čtvrtkou si odpočinul, nechal se namasírovat a dal si lehké jídlo. "Doufejme, že smůlu už jsem si vybral. Forma tam je. Musím ve výšce zabojovat, protože pak už je to horší. Skočím 211 cm a bude to v pohodě," naplánoval si. A jak řekl, tak opravdu udělal!

K metě 211 centimetrů se neuvěřitelně rychle vypracoval, když na předchozích čtyřech výškách mu stačil pokaždé jen jeden pokus. To všechno v době, kdy už dávno měl probíhat závod desetibojařů na 400 metrů. Ten tak nakonec musel být posunut až o hodinu později na samotný závěr dne MS.

Šebrle suverénně napoprvé zdolal i oněch 211 a z poslední šestice "statečných" jej dokázal napodobit jen Suárez. Na druhý pokus pak uspěl i Kravčenko. Na řadě byla výška 214 centimetrů, tu už nezvládl ani jeden z trojice.

Poslední středeční disciplína, běh na 400 metrů, ale Šebrlemu krutě nevyšel. Výsledný čas 50,42 patřil k jeho vůbec nejhorším v kariéře a bylo jasné, že si v průběžném pořadí opět pohorší. Dostal se před něj i Kubánec Díaz, jenž časem 46,15 předvedl třetí nejrychlejší čtyřstovku v desetibojařské historii.

Koule jej mrzela

Po první disciplíně byl Roman Šebrle na devětadvacáté příčce. Ve své silné disciplíně, skoku dalekém, zabojoval a skočil 780 cm. Na konto si tak připsal dalších 1010 bodů. V kouli však český atlet nepotvrdil pozici jednoho z nejlepších vrhačů a nepovedeným výkonem 14,98 metru obsadil deváté místo. V průběžném pořadí je světový rekordman po třech disciplínách nadále pátý, na vedoucího Američana Treye Hardeeho ale ztrácí součtem 2623 již 191 bodů.

Hardee si po vítězství na stovce a osobním rekordu v dálce zlepšil maximum i v kouli (15,33), na kontě má 2814 bodů a platí zatím za největšího adepta na zlatou medaili. S nevelkou ztrátou se ale za ním drží Ukrajinec Oleksej Kasjanov. Ten poslal sedmikilové náčiní do vzdálenosti 15,72. Má celkem 2789 bodů a na Hardeeho jich ztrácí jen 25. Kasjanov zatím patří mezi největší překvapení desetiboje.

Největší posun zaznamenal zkušený Rus Alexander Pogorelov, jenž se po osobním rekordu 16,65 katapultoval na průběžnou bronzovou pozici (2695) a disciplínu vyhrál. Ztratil naopak dosud druhý Američan Ashton Eaton, který jen o 26 centimetrů přehodil dvanáctimetrovou hranici. Šebrleho koule mrzela, neboť v rozhazování atakoval šestnáct metrů a také jeho třetí pokus byl daleko za 15,50, ale jen těsně mimo výseč.

V dálce skočil nejdál Eaton 

V dálce skočil  nejdál Američan Ashton Eaton (785), osobní rekord si vytvořil také jeho krajan Trey Hardee (783), který se udržel v čele závodu. Součtem 2004 bodů má na Šebrleho náskok 169 bodů. Druhý zůstal Eaton, ale po kouli se podle všeho propadne. Na třetí místo se posunul zatím výborně závodící Ukrajinec Oleksej Kasjanov, pro nějž osobní rekord v dálce 780 cm znamená celkový součet 1955 bodů.

Favorité z Kuby za očekáváními trochu zaostávají, zejména Leonel Suárez, letos nejlepší desetibojař sezóny. Stříbrný olympijský medailista Andrej Kravčenko skočil 762 cm a je devátý.

V úvodní disciplíně, v běhu na 100 metrů, byl podle očekávání nejrychlejší jeden z adeptů na medaili Američan Trey Hardee, který prolétl cílovou rovinku za 10,45 sekundy a má 987 bodů. Druhý je jeho krajan Ashton Eaton s časem 10,53 s, ale podle papírových předpokladů by měl ve výsledcích klesnout zejména po vrhu koulí a také druhý den má špatný. Třetí je spolufavorizovaný Kubánec Yordani García (10,60 s).

Stříbrný olympijský medailista Andrej Kravčenko dosáhl času 11,18 sekundy a zřejmě největší favorit na zlatou medaili Leonel Suárez z Kuby běžel 11,13 s, čímž trochu zaostal za svými možnostmi. Závod naopak skončil pro obhájce stříbrné medaile z minulého MS v Ósace Mauriceho Smithe z Jamajky, který si zhruba v polovině sprintu přivodil svalové zranění a odstoupil. Na startovní listině není ani olympijský vítěz Bryan Clay, který kvůli zranění nemohl absolvovat americkou kvalifikaci.

Překážkář Svoboda je v semifinále

Bez problémů postoupil do semifinále na 110 metrů překážek Petr Svoboda, který svůj rozběh vyhrál spolu Francouzem Garfieldem Darienem v čase 13,56. "Myslel jsem si, popravdě, že jsem měl větší náskok," přiznal v cíli Svoboda. Na času Svobodovi nezáleželo, důležitý pro něj byl postup. V polovině cílové rovinky ale nakopl kolenem překážku, až si sedřel kůži. "To mě trochu rozhodilo, trefil jsem ji hodně," prozradil Svoboda a ukázal krvavý šrám. "Ale nebylo potřeba běžet nadoraz, odpálit tu atomovku ve mně," dodal, že se trochu šetřil.

Svobodu překvapilo, že v rozbězích se neběhaly nijak rychlé časy. Nejlepší byl Maďar Daniel Kiss s výkonem 13,34 sekundy, favorité ale byli pomalejší. "Dá se běžet s každým, ale myslím si, že v semifinále to bude stejně masakr," předpověděl před čtvrtečním během. Finále je pak na programu ještě týž večer. "Myslím, že to bude dobré," věřil v další postup.

Český překážkář Petr Svoboda na MS v Berlíněfoto: ČTK/AP/Michael Probst

Svoboda má šanci dostat se do boje o medaile i proto, že svalové zranění postihlo olympijského vítěze Dayrona Roblese z Kuby a jeho start v semifinále je nejistý. Potíže s kotníkem měl i letos velmi rychlý Američan Aries Merritt, který ze Svobodova běhu nepostoupil. "Já mám ale pořád stejné šance jako předtím," usmíval se český překážkář.

Robles si obnovil staré zranění ze zimní sezóny. "Bolí to a nemůžu běžet tak rychle, jak bych chtěl nebo jako obvykle mohu," prohlásil Kubánec, který drží světový rekord z ostravské Zlaté tretry. Ještě neřekl, zda semifinále poběží. "Budeme na zranění pracovat s lékaři a týmem a uvidíme zítra," uvedl Robles.

Cechlová kvalifikací neprošla

Pro diskařku Věru Cechlovou skončilo mistrovství světa v Berlíně už kvalifikací. Ze tří pokusů ani jednou nepřelétlo její náčiní šedesátimetrovou hranici a musela se spokojit s celkovým 18. místem. Přesto Cechlová nesmutnila, její letošní přípravu totiž vážně narušily problémy se zánětem v Achillově šlaše a v zubu.

Bronzová medailistka z Helsinek 2005 zahájila soutěž pokusem dlouhým 57,87, který byl daleko vzdálen kvalifikačnímu limitu 61,50. Přestože se česká vrhačka zlepšila až na 59,52, od postupu ji dělilo více než půldruhého metru. K tomu bylo třeba hodit alespoň 61,08. "Po těch peripetiích jsem se nakonec tady cítila dobře, ale nestíhala jsem techniku," vysvětlila Cechlová.

Byla zklamaná, ale nedošlo na slzy, které v jejím podání obvykle při neúspěchu přijdou na řadu. "Je to zklamání, ale udělala jsem pro to maximum," prohlásila. Měsíc a půl házela s ortézou a zatejpovanou šlachou na noze. Teď už ji noha nebolí. "Už jsem se dostávala do rychlosti, ale samozřejmě to načasování je úplně jiné," řekla ke špatné technice hodů.

V sezóně bude házet dál, ale bude prý v pohodě a v klidu. Pak se chce dát zdravotně do pořádku. "Přitom jsem o sebe dost pečovala, měla jsem kolem sebe dost lidí, kteří mi pomáhali. I kvůli nim mě to mrzí," řekla. "Ale to léčení asi bude delší, i s přibývajícím věkem to nepodceňuji," uvedla třicetiletá diskařka. Konec kariéry či mateřské povinnosti zatím neplánuje. "Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy," dodala.

Loučení se světovými šampionáty zhořklo domácí veteránce France Dietzschové. Obhájkyně prvenství skončila až za českou reprezentantkou a rovněž bude ve finále chybět. Jednačtyřicetiletá diskařka od Tokia 1991 nechyběla na jediném MS, tituly získala v letech 1999, 2005 a 2007.

Ve finále je výškař Bába

Štěstí potakalo Jaroslava Bábu. Český výškař se musel o postup do pátečního finále strachovat až do samotného závěru kvalifikace, neboť třikrát shodil limit 230 cm. Díky prvnímu úspěšnému pokusu na 227 cm však bude Bába přece jen bojovat o medaili, neboť nakonec obsadil společně s Polákem Sylwestrem Bednarkem dvanácté místo, poslední postupové.

"Pak mi děkoval, že jsem to neskočil," usmíval se v mixzóně už uvolněný Bába. Pokud by totiž překonal 230 cm, Bednarek by se do finále nepodíval. "Je to dobře, že postoupil, je to mladej kluk," poznamenal český skokan s úsměvem. O jejich osudu rozhodl závěrečný neúspěšný pokus Brazilce Jesseho de Limy, který je mohl ještě oba odsunout mimo finále.

Bába aktuální situaci ve výsledcích nesledoval. Vůbec netušil, jestli postupuje, či nikoliv. Zhruba minutu byl v nejistotě. "Pak na mě trenér volal, že je to dobré, že jsem dvanáctý. Tak to ze mě trošku spadlo. Ale ze začátku jsem netušil, koukal jsem kolem sebe a nic, na výsledkové tabuli celé pořadí neukazovali," popsal dramatickou situaci Bába.

V kvalifikaci se nemohl srovnat s měkkým povrchem. "Nejsem na to moc zvyklý. Vyhovuje to silovým typům, co mají dobrý odraz," řekl. Výšku znamenající bez ohledu na pořadí jistotu finále 230 cm ale málem přeskočil napotřetí, laťka spadla jen po malém kontaktu s lýtky. "Možná je to dobře, nechám si to na finále. Horší by bylo, kdyby to takhle dopadlo v pátek," uvedl Bába. Často se totiž stává, že komu se nedaří v kvalifikaci, ve finále skáče výborně. "Proto se finále nebojím. Bude to jiný závod. Trénink jsme tak postavili. Bude to otevřené, ale 230 na medaili stačit nebude," odhadl.

Kvalifikační limit přeskočilo osm výškařů včetně Rusů Rybakova s Uchovem či Američana Mansona. Naopak vypadli poslední dva mistři světa Jurij Krymarenko z Ukrajiny a obhájce titulu Donald Thomas z Baham.

Výškař Jaroslav Bába během kvalifikacefoto: Reuters /Dominic Ebenbichler

Překážkářka Lucie Škrobáková bojovala o účast ve finále marně a obsadila celkové dvanácté místo. V úvodním semifinálovém běhu dnes skončila čtvrtá časem 12,92 sekundy. K postupu do večerního boje o medaile byl potřeba výkon 12,73, což je hodnota českého rekordu Škrobákové z letošního července.

Nejrychlejší v semifinále byla vítězka třetího rozběhu Američanka Dawn Harperová. Olympijská šampionka v Pekingu zaostala časem 12,48 pouze o jednu setinu za letošním světovým maximem krajanky Lolo Jonesové, která v Berlíně chybí.

Atletické MS v Berlíně
Desetiboj (po prvním dnu):
1. Kasjanov (Ukr.) 4555 bodů (100 m: 10,63 - dálka: 780 - koule: 15,72 - výška: 205 - 400 m: 47,85), 2. Díaz (Kuba) 4512 (10,66 - 772 - 14,54 - 202 - 46,15), 3. Hardee (USA) 4511 (10,45 - 783 - 15,33 - 199 - 48,13), 4. Pogorelov (Rus.) 4375 (10,95 - 749 - 16,65 - 208 - 50,27), 5. Eaton (USA) 4355 (10,53 - 785 - 12,26 - 202 - 47,75), 6. García (Kuba) 4348 (10,60 - 705 - 15,15 - 208 - 48,34), 7. Šebrle (ČR) 4324 (11,16 - 780 - 14,98 - 211 - 50,42).
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
110 m př. - rozběhy: 1. Kiss (Maď.) 13,34, ...11. Svoboda (ČR) 13,56.
Výška - kvalifikace: 1. Ioannu (Kypr) 230, ...12. Bába (ČR) a Bednarek (Pol.) 227.
Ženy:
5000 m - rozběhy: 1. Defarová (Et.) 15:16,46.
Disk - kvalifikace: 1. Ma Süe-ťün (Čína) 63,38, ...18. Cechlová (ČR) 59,52 - nepostoupila.
100 m př. - semifinále: 1. Harperová (USA) 12,48, ...12. Škrobáková (ČR) 12,92

Reklama